DOBROTNIK

Marku milijon povišice, soigralki pa le tisočak

Wahlbergov agent je potihem izposloval honorar Zvezdnik je nato zaradi kritik ves denar daroval
Fotografija: Znal se je hitro znova priljubiti množicam in je svojo sramoto obrnil sebi v prid. Foto: Guliver/Getty images
Odpri galerijo
Znal se je hitro znova priljubiti množicam in je svojo sramoto obrnil sebi v prid. Foto: Guliver/Getty images

Režiser ​Ridley Scott, ki stoji za filmom Ves denar sveta, je požel stoječe ovacije hollywoodske srenje, ko se je, čeprav le nekaj tednov pred premiero, odločil s spolnim nadlegovanjem ožigosanega Kevina Spaceyja zamenjati s Christopherjem Plummerjem. Tudi če je to pomenilo dodatne dni snemanja kadrov, ki so bili že posneti. A če so mu tedaj ploskali, se je aplavz zdaj zazdel preuranjen, saj se je izkazalo, da je za dodatnih 10 dni snemanja Mark Wahlberg dobil 1,24 milijona evrov, medtem ko je dodatni honorar Michelle Williams, ki je bila za svojo vlogo v filmu celo nominirana za zlati globus, znašal manj kot tisočak. In čeprav razlike v honorarjih med spoloma v filmski meki niso nikakršna skrivnost, je to, da je Williamsova dobila le 0,05 odstotka Wahlbergovega honorarja, oba za 10-dnevno snemanje v Italiji, sodu izbilo dno.
Prvotno se je govoričilo, da bosta Michelle in Mark delala brezplačno. No, za minimalno – in nujno – dnevnico 66 evrov. Tega se je štirikratna oskarjevska nominiranka držala, nasprotno pa je Wahlbergov agent izpogajal zajeten znesek, pri čemer je na plan potegnil klavzulo v igralčevi pogodbi, da Mark sam potrjuje ali zavrača svoje soigralce. In menda naj ne bi želel potrditi Spaceyjeve zamenjave, dokler niso ugodili njegovi enoinpolmilijonski zahtevi. Zaradi tega se je dvakratni nominiranec za oskarja znašel na medijskem sramotilnem odru, a je znal že hitro vse obrniti sebi v prid.
»V zadnjih dneh je moj honorar za ponovno snemanje kadrov filma Ves denar sveta postal žgoča tema pogovorov. Stoodstotno podpiram boj za pošteno in enakopravno plačilo, zato v imenu Michelle Williams podarjam 1,24 milijona v sklad za odvetniške storitve gibanja Time's Up.« Tako ni le pogasil ognja, ampak so ga veljaki zabavne industrije zdaj začeli čislati kot junaka. Kot moškega, ki ne le govori, ampak besede tudi podpre z dejanji. Čeprav ni bil edini, ki je ogenj gasil z denarjem. Tudi agencija WME, ki zastopa Wahlberga, je gibanju proti spolni zlorabi in za enokopravnost med spoloma darovala pol milijona.
»Danes ne gre zame, ampak za moje stanovske kolegice, ki so se postavile in zavzele zame, za moje prijatelje, ki so me naučili uporabiti glas, in moške na položajih z močjo in vplivom, ki so poslušali, slišali in ukrepali. Kajti pravičen, enakopraven svet, če ga želimo, zahteva žrtve, odpovedovanje in prizadevanje. Zato je danes eden od mojih najbolj nepozabnih dni: zaradi Marka, agencije WME in skupnosti žensk in moških, ki se skupaj zavzemamo za ta isti cilj,« pa se je Williamsova odzvala na velikodušno gesto soigralca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije