Harry Potter z novim dosežkom

Trda vezava prve knjige z neverjetno ceno. Najprej romala na odpad, potem na dražbo.
Fotografija: Knjiga Harry Potter in kamen modrosti je presegla pričakovanja. FOTOGRAFIJI: Pictures
Odpri galerijo
Knjiga Harry Potter in kamen modrosti je presegla pričakovanja. FOTOGRAFIJI: Pictures

Kot je že dolgo znano, gre vse, kar je povezano s Harryjem Potterjem, za med, in kot smo že poročali, so visoko cenjeni in očitno nadvse zaželeni tudi izvodi z odpada. Spomnimo, pred dvanajstimi leti je učiteljica osnovne šole v Buckinghamshiru na Otoku pred pogubo rešila tri knjige o mladem čarodeju, eno s trdimi platnicami in dve z mehkimi, in jih potem dala na prodaj – čeprav so strokovnjaki za vse tri napovedovali skupni znesek dobrih 20 tisočakov, je samo izvod s trdimi platnicami dosegel 36.000 evrov, broširani izdaji pa po debele tri tisočake.

Zasluga gre inšpektorju

Skupno torej krepko čez 40.000, Harry Potter in kamen modrosti, pod katerega se je podpisala znamenita J. K. Rowling in spisala še izjemno uspešna nadaljevanja, tako ostaja na vrhu najbolj priljubljenih knjig vseh časov, potrjuje nedavna dražba pri avkcijski hiši Hansons Auctioneers, kjer so pravilno ocenili, da bo največ povpraševanja za trdo vezavo, ki so jo leta 1997 pri založbi Bloomsbury po dolgem prepričevanju avtorice le natisnili – a v samo 500 izvodih. Od tega jih je 300 romalo v britanske šole in knjižnice, preostali so bili na voljo v knjigarnah. Seveda so sledili ponatisi, v katerih so odpravili številne tiskarske napake, a prve različice so zaradi neverjetnega knjižnega in filmskega uspeha franšize še vedno na vrhu seznama priljubljenosti gorečih ljubiteljev mladega čarodeja oziroma kar sveti gral med zbiratelji.

Upokojena učiteljica, ki je knjige o Harryju Potterju prebirala tudi svojim vnukom, je navdušena nad razpletom, kako tudi ne bi bila, saj so trdo vezavo sprva ocenili na dobrih deset tisočakov, zaslužila pa je kar trikrat več. Še dobro, da je pred dvanajstimi leti obisk napovedal šolski inšpektor, zaradi česar so začeli mrzlično pospravljati knjižne police in dela, ki so jih ocenili kot odslužena, odvrgli na odpad. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije