UKINITEV

V Španiji zahtevajo ukinitev monarhije

Skrajno leva stranka je organizirala konferenco z naslovom. Zbogom, monarhija, pozdravljena, demokracija.
Fotografija: Kralj in kraljica sta s hčerama obiskala Barcelono ravno med najhujšimi protesti. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Kralj in kraljica sta s hčerama obiskala Barcelono ravno med najhujšimi protesti. FOTO: REUTERS

Veliko monarhij po svetu so v 20. stoletju ukinili, še par tistih, ki so ostale, se je moralo posloviti v 21. Zdaj jih je še 26, sultani, cesarji, kralji, emirji in kar je tega, pa vladajo skupno 43 deželam. Najmanj je absolutnih monarhij, te zunaj Arabskega polotoka ne obstajajo, največ pa ustavnih, med katere spadajo tudi evropske države ter dežele, ki so združene v Skupnost narodov, vsem pa vlada britanska kraljica Elizabeta II. V ustavni monarhiji sicer vlada kralj, a je njegova moč omejena z določili ustave. V večini sodobnih monarhij ima denimo parlament večjo moč kot vladar. Ena takšnih je Španija, ki pa kmalu mogoče ne bo več monarhija. Zdaj ji vladata kralj Felipe VI. in njegova žena, kraljica Letizia.

Katalonci in levičarji nočejo več monarhije. FOTO: Guliver/getty Images
Katalonci in levičarji nočejo več monarhije. FOTO: Guliver/getty Images

Predlagali referendum

Felipe je kralj postal po tem, ko je njegov oče Juan Carlos presodil, da je čas, da prestol zasede mlajša generacija, ter odstopil. Čeprav se je v preteklosti španska kraljeva družina spopadala z negativnimi kritikami in škandali, sta ji aktualna vladarja vrnila priljubljenost. Samo šest mesecev po tem, ko je leta 2014 prestol zasedel Felipe, je bilo namreč kar 55,7 odstotka Špancev naklonjenih kraljevi družini, kar je ogromen napredek od pičlega 5,8 odstotka pol leta prej. Zdaj pa je, kot kaže, monarhija pri Špancih znova na črni listi.
Nekoč je bila španska kraljeva družina izjemno priljubljena, a kot kaže, ni več. FOTO: INSTAGRAM
Nekoč je bila španska kraljeva družina izjemno priljubljena, a kot kaže, ni več. FOTO: INSTAGRAM


Skrajno leva stranka Podemos je namreč predlagala referendum, na katerem bi odločali, ali naj se veljavna politična ureditev v Španiji sploh še obdrži ali bi bilo bolje ukiniti monarhijo. Na to temo so celo organizirali dvodnevno konferenco z naslovom Zbogom, monarhija, pozdravljena, demokracija, ki se je je udeležilo 37 organizacij in skupin, velika večina je bila levo usmerjena. Na konferenco so se seveda nemudoma odzvali pri desničarski stranki Vox, člani katere so sami sebe oklicali za »varuhe monarhije«, ter pri časniku, ki prav tako zavzeto podpira kraljevo družino. Urednik je celo pozval republikance, naj razmislijo o stabilnosti države ter kaj ukrenejo.

Zažgali kraljeve portrete

Stabilnost se je v glavnem nanašala na nedavne nemire v Kataloniji, ki sicer trajajo že leta, a so oktobra dosegli nove razsežnosti, ko so protestniki na ulicah celo zažgali nekaj portretov kralja Felipeja. Katalonija se namreč že 40 let bori za samostojnost, poskušajo sestaviti svojo vlado in so v veliki večini proti monarhiji. Ravno v času protestov je Barcelono obiskal kralj s svojo družino, tudi s hčerama, 14-letno Leonor in dve leti mlajšo Sofio, in kljub poostrenemu varovanju so se počutili precej neprijetno, saj jih je pričakalo več kot 2000 protestnikov. A vsi štirje so se varno vrnili domov. Ravno tisti čas je bilo pestro tudi v katalonskem parlamentu, kjer so znova glasovali proti monarhiji ter pozvali k razpravi o neodvisnosti te španske avtonomne skupnosti. Toda glasovanje je bilo neveljavno, saj je Katalonija še vedno pod neposrednim nadzorom Madrida. Obstoj monarhije v Španiji je torej pred hudo preizkušnjo, a kljub temu kljub vsem prizadevanjem Katalonije in levice zdaj ne kaže, da bi kralj Felipe VI. kmalu odstopil. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije