REGENTINJA

Moža je spoznala v pivnici

Princesa Mary je postala regentinja. Vladati sme, ko je kraljica odsotna.
Fotografija: Princ Frederik in Mary sta se spoznala leta 2000 v Sydneyju, poročila sta se leta 2004. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Princ Frederik in Mary sta se spoznala leta 2000 v Sydneyju, poročila sta se leta 2004. FOTO: Reuters

Danska princesa Mary je korak bliže temu, da bo postala prva v Avstraliji rojena kraljica. Za to je poskrbela njena tašča kraljica Margrethe z zgodovinsko potezo: 47-letna Mary, ki je rojena na Tasmaniji, svojega moža pa je spoznala v neki pivnici v Sydneyju – tistikrat ni vedela, da je čedni temnolasec danski princ, natančneje danski prestolonaslednik –, je namreč postala regentinja, vladaričina namestnica, ki sme vladati med njeno odsotnostjo oziroma kadar je kraljica kakor koli zadržana ali zaposlena.
...
...

Devetinsedemdesetletna kraljica namreč počasi predaja vladanje drugim (starejšim) članom kraljeve družine, zlasti princu Frederiku, ki bo nekoč kralj, nekatere obveznosti prelaga na njegovega mlajšega brata princa Joachima in svojo sestro princeso Benedikte. Mary bo, ko bo Frederik po materini smrti ali abdikaciji nasledil prestol, postala danska kraljica.
Kot regentinja se bo princesa Mary odslej lahko udeleževala kraljičinih obveznosti, ki jih ima kot vodja države, kadar sama ne bo utegnila, denimo, kadar bo v tujini, je konec tedna sporočila danska palača in na svojem profilu na instagramu objavila fotografijo, na kateri kraljica Margrethe podpisuje uradni dokument.
Princ Frederik in Mary sta se spoznala leta 2000 v Sydneyju, poročila sta se leta 2004. FOTO: Reuters
Princ Frederik in Mary sta se spoznala leta 2000 v Sydneyju, poročila sta se leta 2004. FOTO: Reuters

Princesa Mary je Frederika spoznala leta 2000 med olimpijskimi igrami v pivnici Slip Inn, takrat se je pisala Donaldson in je delala v marketingu, stara je bila 28 let. Da klepeta s princem, se ji ni niti sanjalo, saj se ji je predstavil kot Fred. Leto dni sta ohranjala zvezo na daljavo, princu je uspelo nekajkrat skrivoma odleteti v Avstralijo k svoji srčni izbranki, preden se je ta končno preselila na Dansko. Par je zaroko oznanil oktobra 2003, poročila sta se maja 2004 v københavnski katedrali. Imata štiri otroke, 13-letnega princa Christiana, 12-letno princeso Isabello in osem leta stara dvojčka, princa Vincenta in princeso Josephine.


V začetku prejšnjega tedna se je Mary kraljici in možu pridružila v palači Christiansborg, ko so zaznamovali začetek dela danskega parlamenta. Tašči je, kot se spodobi, izrekla spoštovanje s poklekom, Margrethe pa jo je ljubeče stisnila in jo poljubila na lice. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije