Milijonarji bi molzli državno pomoč

Britanci so ogorčeni nad milijonarko Victorio Beckham in milijarderjem Richardom Bransonom.
Fotografija: Kritike rojakov zaradi pohlepnosti so zradirale njen nasmeh. FOTO: instagram
Odpri galerijo
Kritike rojakov zaradi pohlepnosti so zradirale njen nasmeh. FOTO: instagram

Victorio Beckham menda boli gnev rojakov, ki so zgroženi, ker je 30 svojih zaposlenih poslala na čakanje na delo in vlado zaprosila, naj 80 odstotkov njihove plače pokrije država. Da je brez sramu, pohlepna in izkoriščevalska, očitajo Beckhamovi, katere modna znamka že od zagona pred 12 leti ne posluje z dobičkom, a si je zvezdnica vseeno nagrabila dovolj milijonov za več življenj s prejšnjo pevsko kariero, pa še poročila se je z enim najslavnejših nogometašev na svetu, Davidom Beckhamom. Njuno skupno premoženje je ocenjeno na približno 380 milijonov evrov.
Beckhamova v teh dneh ne dobivata glasov ljudstva. FOTO: guliver/getty images
Beckhamova v teh dneh ne dobivata glasov ljudstva. FOTO: guliver/getty images

Torej dovolj, da ji ne bi bilo treba zaprositi za državno pomoč. A ni edina milijonarka Otoka, ki se je obrnila na državo, ki je pomoč predvidela predvsem z mislijo na delodajalce, ki so se znašli na robu propada.
Beckhamovi preživljajo karanteno na svoji sedem milijonov vredni podeželski posesti, v Londonu jih čaka stalno bivališče, ocenjeno na okoli 36 milijonov, izbirajo pa lahko med še več domovi po svetu. Pa vendar so v isti godlji kot preostanek sveta, meni Victoria, ki je državo prosila za pomoč.

No, morda jim gre malenkost bolje, saj bo svojim zaposlenim, katerih preživetje je preložila na ramena države, preostanek do polne plače plačala iz lastnega žepa. Zato ji gredo kritike na račun požrešnosti in pohlepnosti še toliko bolj v nos. A Otočani je niso nič bolj privili kot sira Richarda Bransona, ki je podobno poskušal rešiti svojo letalsko družbo z državno pomočjo. To mu v nasprotju z Beckhamovo ni uspelo, zato zdaj pospešeno išče vlagatelje.
Richard Branson bi za državno pomoč zastavil karibski otoški raj. FOTO: instagram
Richard Branson bi za državno pomoč zastavil karibski otoški raj. FOTO: instagram

Branson, s premoženjem, ocenjenim na dobrih pet milijard evrov, je sedmi na lestvici najbogatejših Otočanov, a se je znašel v nezavidljivem finančnem položaju. No, vsaj njegova letalska družba Virgin Atlantic, ki ji je sicer namenil 230-milijonsko finančno injekcijo, potem ko je pandemija prizemljila njegova letala. Dejstvo je, da zaradi krize mnogo letalskih družb potrebuje državno pomoč, in nekatere so jo že prejele, zato je tudi sam britansko vlado zaprosil za 570 milijonov. Poudaril je, da gre za posojilo, ki ga bo, ko bodo lepši časi, vrnil do zadnjega centa, za poroštvo je bil pripravljen dati svoj karibski otok Necker. Pri tem pa je njegovim rojakom zavrelo.


Češ, kako si upa državo, v katere davčno blagajno že leta nič ne prispeva, prositi za pomoč. Branson se je namreč pred 14 leti uradno za stalno preselil na svoj karibski otoček in od tedaj svoji domovini ni plačal niti enega samega britanskega funta davka. Zaradi njegove prošnje je zakrožila peticija, naj se milijarderju odvzame viteški naziv, ki mu ga je zaradi prispevka k podjetništvu pred dvema desetletjema podelila britanska kraljica. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije