Kanadčani nočejo Harryja in Meghan

Njuna selitev bi bila lahko v nasprotju z ustavo. Milijoni za varovanje.
Fotografija: Princ Harry na predvidoma zadnjem dogodku, ki se ga je udeležil kot aktivni član kraljeve družine. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Princ Harry na predvidoma zadnjem dogodku, ki se ga je udeležil kot aktivni član kraljeve družine. FOTO: Guliver/getty Images

Pred dnevi je imel princ Harry zadnji uradni opravek kot član kraljeve družine. V Buckinghamski palači je z mladimi igral ragbi ter se udeležil slavnostnega kosila pred začetkom tekmovanj za svetovni pokal v ragbiju. Princ se je med dogodkom mojstrsko ognil vsem novinarskim vprašanjem glede selitve v Kanado ter sestanka, ki ga je imel prejšnji teden s kraljico Elizabeto II.
Na posestvo Frogmore se Sussexova – kot kaže – ne nameravata več vrniti.
Na posestvo Frogmore se Sussexova – kot kaže – ne nameravata več vrniti.

Slednja je v soboto zvečer sporočila, da je srečna, da so skupaj s Harryjem in njegovo družino našli konstruktivno rešitev za njihovo prihodnost. »Harry, Meghan in Archie bodo vedno ljubljeni člani moje družine. Zavedam se izzivov, s katerimi sta se Harry in Meghan zadnji dve leti spopadala, in ju podpiram v želji po bolj neodvisnem življenju. Rada bi se jima zahvalila za predano delo v deželi in zunaj njenih meja, še posebno sem ponosna na Meghan, da je tako hitro postala del družine.
Otok Vancouver se ponaša z neokrnjeno naravo. FOTO: Wikipedia
Otok Vancouver se ponaša z neokrnjeno naravo. FOTO: Wikipedia

Vsa moja družina upa, da jima bo dogovor pomagal pri tem, da bosta začela graditi bolj mirno in srečno življenje,« se je glasila uradna izjava Buckinghamske palače. Harry in Meghan s tem postajata običajna državljana, nič več njeno oziroma njegovo kraljevo visočanstvo. Princ Harry bo odslej tako samo Harry, vojvoda Susseški, njegova žena pa Meghan, vojvodinja Susseška. Prav tako bosta menda vrnila slabe tri milijone evrov davkoplačevalskega denarja, s katerimi so lani obnovili kočo Frogmore.
 

Visoki stroški


Medtem so Meghan, ki je že dobrih deset dni s sinom Archiejem na drugi strani Atlantika in mnogi domnevajo, da se v Veliko Britanijo ne namerava več vrniti, opazili med obiskom enega od centrov za pomoč ženskam v Vancouvru. Paparaci so jo ujeli za volanom terenskega vozila vso nasmejano in njeni prijatelji so medijem razkrili, da je veliko srečnejša zdaj, ko lahko počne, kar želi, brez omejitev, ki bi ji jih vsiljevala kraljeva družina.

»Iz tega okolja je hotela na vsak način pobegniti, saj so jo vsa pravila utesnjevala in v njem ni hotela vzgajati otroka. Šlo je za življenje in smrt, če bi ostala, bi ji dokončno zlomilo dušo,« je dejal njen znanec. Kdaj se bo ženi in sinu pridružil Harry, ni znano, so pa v njunem britanskem domovanju, v koči Frogmore, že odpustili zaposlene. Dva redno zaposlena, sobarico in oskrbnika, so premestili na eno drugih kraljičinih posesti, medtem ko so kuharjem, vrtnarjem in drugi občasni služinčadi sporočili, da jih ne potrebujejo več.


A selitev Harryja in Meghan v Kanado morda ne bo tako zelo gladka, kot sta upala. Izkazalo se je namreč, da ju, kljub temu da jima je kanadski premier Justin Trudeau izrekel dobrodošlico, večina državljanov tam noče. Glavni razlog so visoki stroški njunega varovanja, ki bi jih seveda morali poravnati davkoplačevalci, ustavni sodniki pa so zdaj ugotovili celo, da bi bila njuna selitev, stalna ali zgolj začasna, nezakonita in v nasprotju z ustavo. Michael Behiels je denimo dejal, da bi morali o njuni selitvi odločati na kanadskem ustavnem sodišču.

»V Kanadi ni ustavne vloge, ki bi jo opravljala vojvoda in vojvodinja Susseška. Lahko jo obiščeta v imenu kraljice, a dela zanju, če bi tu živela, ni,« je dejal. S tem se strinjajo pri The Globe, največjem kanadskem časniku, kjer so prepričani, da bi moral premier njuno željo po selitvi jasno zavrniti. Kanadčani so namreč izjemno ponosni na to, da jih kraljevi pustijo na miru in le tu in tam obiščejo, čeprav je država članica Skupnosti narodov. »Kanada ni prehodni dom za tiste, ki želijo zapustiti Veliko Britanijo in hkrati ostati plemiči,« so zapisali v omenjenem časniku.
 

Nenaklonjeni anketiranci


Institut Agnus Reid je medtem med Kanadčani izvedel anketo glede prihoda Sussexovih ter njihove morebitne selitve in izkazalo se je, da kar 73 odstotkov državljanov ne želi, da Kanada plača milijone za njuno varovanje, ki ga kot člana kraljeve družine, četudi ne aktivna, še vedno potrebujeta in sta do njega tudi upravičena. Devetnajst odstotkov jih meni, naj za varovanje plačajo Britanci, da pa bi bilo primerno, da nekaj prispevajo tudi oni. Le trije odstotki pa so prepričani, da bi morala Kanada plačati vse stroške.


Anketa, v kateri je sodelovalo dobrih 1100 ljudi, je še razkrila, da jih 66 odstotkov meni, da Windsorji izgubljajo vpliv in pomembnost. Najbolj razburjeni nad selitvijo Harryja in Meghan so tisti, ki živijo v Quebecu, kar 17 odstotkov si jih tega namreč ne želi. Meghan medtem s sinom biva na pacifiškem otoku Vancouver v Britanski Kolumbiji, ki je priljubljena zaradi blagega vremena, tam si je dom ustvarilo veliko umetnikov, zaradi česar je ozračje nadvse sproščeno in mirno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije