1. APRIL

Japonsko čaka sprememba: kmalu v novo ero

Z novim vladarjem bodo Japonci dobili tudi novo obdobje. Njegovo ime bodo uradno sporočili 1. aprila.
Fotografija: Akihito je prvi cesar v zadnjih 200 letih, ki je odstopil.
Odpri galerijo
Akihito je prvi cesar v zadnjih 200 letih, ki je odstopil.

Čeprav si japonski cesar Akihito že dolgo želi predati vladavino sinu Naruhitu, javnosti je to željo predstavil že leta 2016, se mu bo uresničila šele čez slaba dva meseca. Japonsko vlado je njegova želja namreč tako presenetila, da so morali dolgo in natančno razpravljati, kaj zdaj. Akihito je namreč prvi japonski vladar v zadnjih 200 letih, ki je odstopil.
Naruhito bo Japonski zavladal 1. maja.
Naruhito bo Japonski zavladal 1. maja.
Običajno se vladavina cesarja pač konča z njegovo smrtjo in v tem primeru so procedure jasne. Največ sivih las pristojnim povzroča poimenovanje novega obdobja. Ta običaj je zelo pomemben in vsako obdobje, ki mu vlada drug cesar, ima svoje ime. Njegova izbira je dolgotrajna in zapletena.


Obdobje vladavine cesarja Akihita se imenuje Heisei, začelo pa se je 8. januarja 1989, ko so Japonci liste koledarja obrnili na ero Heisei 1 (ničto leto ne obstaja), letos pa so tako zabeležili ero Haisei 31, ki pa ne bo trajala dlje kot do 30. aprila, saj se bo naslednji dan z novim cesarjem preimenovala. Ime nove ere bodo na Japonskem razkrili 1. aprila, saj so se v parlamentu odločili, da mora spremembo imena potrditi aktualni cesar. To je še ena od reči, ki je presenetila Japonce. Običajno se ime novega obdobja javnosti razkrije šele na dan, ko zavlada novi cesar, a ker je aktualni še živ, se je članom parlamenta zdelo primerno, da je tudi on vključen v izbiro.

Skupina strokovnjakov bo tako do 1. aprila pripravila seznam predlogov, ki jih bodo nato skrbno preučili v parlamentu, izbrali
Ime mora biti sestavljeno iz dveh pismenk, ki ne smeta biti prezapleteni. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images
Ime mora biti sestavljeno iz dveh pismenk, ki ne smeta biti prezapleteni. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images
najbolj ustreznega, nato pa bo spremembo potrdil še Akihito. Ime novega obdobja mora nositi pomen, skladen z ideali in prepričanji državljanov, dolgo mora biti natanko dve pismenki, strokovnjaki pa morajo paziti še, da ne izberejo prezapletenega, saj ga morajo znati napisati tudi otroci. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije