JAPONSKI DVOR

Če se princesa poroči, izgubi vse

Objavljeno 15. april 2020 11.13 | Posodobljeno 15. april 2020 11.13 | Piše: B, K. P.

Princesa Aiko velja za najbolj osamljeno na svetu. Poroči se lahko le s plemičem, teh pa na Japonskem ni več.

Sajako se je poročila z običajnim državljanom in izgubila vse privilegije.
Mnogo deklic po vsem svetu sanja o tem, da bi postale princese. A želijo si postati princese iz Disneyjevih pravljic in risank, v resnici pa njihovo življenje ni nič kaj pravljično. Da se vse ne izide tako, kot si deklice predstavljajo, je na lastni koži izkusila ena od njih, Meghan. Dobrih 30 let pozneje ji je uspelo, poročila se je s princem, a v kraljevi družini ni dolgo zdržala. Motila so jo stroga pravila vedenja in oblačenja, še bolj to, da ni smela javno izražati svojega mnenja o temah, ki se ji zdijo pomembne, sploh o politiki. Nanjo so prežali paparaci in Britanci so jo kritizirali za vsako malenkost. Zdaj s princem Harryjem živita na drugi strani Atlantika, potem ko sta nekaj mesecev bivala v Kanadi, se menda nameravata ustaliti v Meghaninem rodnem Los Angelesu.

Vajena razkošja

Še huje pa jo je odnesla japonska princesa, ki se je v cesarsko družino rodila. Dolgo je bil na prestolu njen ded Akihito, ko se je predlani odločil upokojiti, saj želi zadnja leta življenja malce izpreči in jih preživeti z družino, pa je cesar postal njen oče Naruhito. Princesa Toši ali princesa Aiko, kot je tudi znana, sicer nikdar ne bo cesarica, saj lahko na Japonskem prestol dedujejo samo moški potomci. To pa ne pomeni, da ima kaj več svobode, nasprotno. Mnogi so jo že poimenovali najbolj osamljena princesa na svetu, saj ji grozi, da se tudi poročila nikdar ne bo. Dekleta, ki se rodijo v japonsko kraljevo družino, se namreč lahko poročijo le s plemiči, sicer izgubijo vse privilegije in se morajo odreči nazivu ter zaživeti življenje povsem običajnih državljanov. Za slednje sta se že odločili njena teta princesa Sajako in sestrična Ajako. Sajako je ob poroki dobila doto v znesku milijon in pol evrov, kar je le drobtinica v primerjavi s slabimi 300 milijoni, ki jih ima na razpolago japonska cesarska družina. A dosti drugega Sajako in Ajako ni preostalo, saj plemičev na Japonskem ni več.

18 let je stara princesa Aiko.

Ali bo šla po stopinjah sorodnic tudi Aiko, ni znano, navsezadnje ima še nekaj časa, da se odloči, kakšne prihodnosti si želi, šteje namreč komaj 18 let. Nima pa težav le s potencialnimi snubci, tudi v šoli ji ni bilo lahko. Ko je bila stara komaj osem let in njen oče še ni bil cesar, se menda zaradi zlobnih sošolcev ni več hotela vrniti v šolo. Ko jim jo je le uspelo prepričati, da se mora, saj drugače ne bo dobila ustrezne izobrazbe, pa je vztrajala, da bo znova sedla v šolsko klop le, če jo tja vsak dan spremlja
image
Aiko je edini otrok cesarja Naruhita in princese Masako, a ker je deklica, Japonski nikdar ne bo vladala. FOTOGRAFIJE: Guliver/getty Images
mama. Slednji kaj drugega ni preostalo in več mesecev je trajalo, da si je Aiko znova upala sama v šolo. Sicer pa je vajena neverjetno razkošnega življenja in težko se ji bo navaditi na običajen vsakdanjik, če bi se za to odločila. V vseh svojih 18 letih ni ničesar naredila sama, saj jo na vsakem koraku spremljajo služabniki. Japonski cesar je bil pred časom presenečen in šokiran, ko je izvedel, da si britanska kraljica denimo sama toči čaj. Pri njih je kaj takšnega namreč nezaslišano. 
Deli s prijatelji