MARK KNOPFLER

Legendarni kitarist, ki je napolnil tudi Stožice, daje na dražbo 120 kitar in ojačevalnikov

Mark Knopfler je na teh glasbilih napisal, posnel in izvedel obsežen opus skladb za Dire Straits, uporabljal pa jih je tudi pri snemanju svojih samostojnih albumov.
Fotografija: Mark Knopfler. FOTO: Leon Vidic/delo Vidic Leon
Odpri galerijo
Mark Knopfler. FOTO: Leon Vidic/delo Vidic Leon

Frontman nekdanje britanske zasedbe Dire Straits Mark Knopfler bo na dražbi, ki bo potekala 31. januarja 2024 pri londonski avkcijski hiši Christie's, ponudil 120 kitar in ojačevalnikov. Četrtina izkupička bo šla v dobrodelne namene.

Inštrumenti pokrivajo 50 let Knopflerjeve kariere

Na teh glasbilih je napisal, posnel in izvedel obsežen opus skladb za Dire Straits, uporabljal pa jih je tudi pri snemanju svojih samostojnih albumov in glasbe za filme, so pojasnili pri avkcijski hiši. Kot so zapisali v izjavi, je Knopfler izbral vsak inštrument zaradi njegovega individualnega zvoka in tona ter sestavil inštrumentarij, v katerem so znamke, kot so Gibson, Fender in Martin, modeli, ki sta jih po meri izdelala Rudy Pensa in John Suhr, ter primerki po meri, ki so jih izdelali izdelovalci z vsega sveta.

Četrtina izkupička na dražbi bo namenjenega dobrodelnim organizacijam, ki jih je Knopfler podpiral skozi leta, kot so britanski Rdeči križ ter organizaciji Tusk in Brave Hearts of the North East.

image_alt
Eden največjih kitaristov bo razgrel Stožice

Po podatkih Christie's se bodo cene inštrumentov na dražbi gibale med 300 in 500.000 funti (339 do 565.800 evrov). Pred tem jih bodo med 9. in 13. decembrom razstavili v New Yorku ter med 19. in 30. januarjem v Londonu.

»Kamor koli grem, še vedno prečkam ulice, da bi gledal kitare v izložbah glasbenih trgovin. To sem počel že kot otrok. Že več kot 60 let živim s to ljubeznijo,« je povedal Knopfler. Pevec in tekstopisec je povedal tudi, da ima strast do vseh vrst kitar in da zbirka, ki bo ponujena na dražbi, vključuje kitare vseh oblik in velikosti. Med njimi bo tudi kitara Gibson Les Paul iz leta 1959, na katero je igral na turneji Sailing To Philadelphia leta 2001.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije