TINA KALAJŽIČ

Virtuozinja bo kmalu gimnazijka

Oče in mama 15-letne Tine Kalajžič ne štejeta zmag, pokalov in priznanj, ki si jih je njuna hči v letih druženja s harmoniko priigrala na raznih tekmovanjih doma in po svetu.
Fotografija: S svojim mentorjem Klemnom Rošerjem FOTO: Oosebni arhiv
Odpri galerijo
S svojim mentorjem Klemnom Rošerjem FOTO: Oosebni arhiv

Harmonikarska virtuozinja z Raven na Koroškem uspehe niza kot za šalo. Lani je postala absolutna državna prvakinja Zlate harmonike Ljubečna, absolutna zmagovalka prvega tekmovanja za nagrado Lojzeta Slaka, absolutna zmagovalka Štajerske frajtonarice in državna prvakinja, zmagala je tudi na mednarodnem tekmovanju Alpe-Adria v Avstriji ter na tekmovanju harmonikarjev za pokal Prevozništva Joco.

Zmagovito leto se letos nadaljuje, začelo pa se je že januarja v Begunjah, kjer je na prestižnem mednarodnem tekmovanju Avsenik med 110 udeleženci osvojila največ točk in postala absolutna zmagovalka. Konec aprila je postala absolutna zmagovalka mednarodnega tekmovanja Grand prix v Portorožu, drugič zapored pa tudi državna prvakinja v svoji kategoriji na tekmovanju za nagrado Cirila Demiana. Od občine Ravne je prejela Prežihovo plaketo za izjemne dosežke na področju kulture v preteklem letu, maja pa si je prvo mesto priigrala tudi na mednarodnem tekmovanju Pannoniaccordion. Konec istega meseca se je udeležila še svetovnega prvenstva v igranju na diatonično harmoniko, kjer je v mladinski kategoriji osvojila tretje mesto. Junija je zmagala na tekmovanju Ko harmonika zapoje na Jezerskem in tudi za pokal Mislinjske doline v svoji starostni kategoriji, v istem mesecu pa je postala še absolutna evropska prvakinja na evropskem prvenstvu v Attimisu v Italiji.

Ni dneva, da ne bi zaigrala

Menda ne mine dan, da Tina ne bi raztegnila meha svoje najljubše prijateljice, harmonike, s katero se druži že devet let, njen mentor in tisti, ki ima zasluge za številne uspehe, pa je Klemen Rošer. Ko zaigra, imajo nekaj od tega tudi sosedje, ki so tako kot sorodniki in prijatelji nanjo zelo ponosni. Tina pa ne zanemarja drugega učenja, saj je bila vseh devet let v osnovni šoli, od katere se je nedavno poslovila, odličnjakinja, zato je od župana občine Ravne prejela zlato petko. Jeseni bo prestopila prag gimnazije, študij pa nadaljevala v glasbeni smeri.

»Želim si postati učiteljica harmonike in ustanoviti ansambel, v katerem bom igrala harmoniko,« delček načrtov skromno razkrije Tina, ki že od rane mladosti najraje posluša narodno-zabavno glasbo.

Prvo harmoniko je dobila pri šestih letih in tudi že začela obiskovati učne ure. »Ima izjemen posluh in talent za glasbo, ki ga je očitno podedovala po dedku Rajku, mojem očetu, ki zna zaigrati prav na vsak inštrument, ki ga vzame v roke,« nam še zaupa njena mama Mateja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije