Klateži postali profesorji na glasbeni šoli

Ob svoji desetletnici so koncert spremenili v tonsko vajo. Za zaveso so skrivali The Moonlighting Orchestra in ga razkrili šele na koncu.
Fotografija: Za konec še Modrijani FOTO: Urška Golob
Odpri galerijo
Za konec še Modrijani FOTO: Urška Golob

Obiskovalci, ki so tudi letos, že četrto leto zapored, prišli na koncert Ansambla Klateži z naslovom Zapojmo skupaj, niti slutili niso, kaj so jim Gregor Stolec, Jure Sentočnik, Nejc Cehner in Andraž Kerner pripravili ob deseti obletnici delovanja. Vedeli so le, da jih tudi tokrat čaka vse prej kot običajna prireditev, saj so že tri leta pred tem del koncerta spremenili v gledališko igro. Tudi zato, ker je bila dvorana kulturnega doma v Vojniku vsako leto pretesna, pa so ga letos prvič pripravili v telovadnici osnovne šole. In ko so jo obiskovalci do zadnjega kotička napolnili, se je začela »tonska vaja« za koncert ob 10-letnici glasbene šole. Oder je postal glasbena šola, Klateži so se prelevili v profesorje, v vlogi hišnika Florija pa je bil priljubljeni voditelj Franci Podbrežnik Solčavski, ki je tudi zasnoval scenarij za zgodbo.


Za zaveso se je skrival The Moonlighting Orchestra. FOTO: Urška Golob
Za zaveso se je skrival The Moonlighting Orchestra. FOTO: Urška Golob
Poleg Klatežev so jo pomagali sooblikovati Il Divji, Ansambel Mladika, Mladi korenjaki in Ansambel Smeh, ki so bili učenci in glasbeni gostje obenem na »generalki« za čisto pravi koncert. Vse pa se je začelo v delavnici hišnika Florija, ki je varil bariton, pri čemer se je zelo iskrilo, zraven pa, pričakovano, glasno preklinjal: »O, da ti tristu milih ventilu ustnce priškrne! Kaj za eno budalo je imelo ta cevovod v rokah … nič, nič si ne morem pomagati. Ne bom ga mogel zaflikati do slovesnosti.« Ko so to videli Klateži, jih je zaskrbelo, da bo celo glasbeno šolo v zrak pognal. A se to seveda ni zgodilo, se je pa hišnik Flori resno zasekiral in se jezil na fante, ker so iz njega brili norce.

Po prvih dveh skladbah, ki so ju z novega albuma predstavili Klateži, so na oder, pripravljeni na tonsko vajo, že prišli člani Ansambla Smeh, ki so prav tako predstavili dve svoji skladbi. Tako kot tudi Ansambel Mladika ter Il Divji. Pa tudi Mladi korenjaki so prišli na vrsto. Ti so skupaj s Klateži odpeli in odigrali venček štirih uspešnic, in sicer S teboj, Zapoj zaigraj, Verjemi in zaupaj ter Štajerc in Primorka. Prav skladba Štajerc in Primorka pa je hišnika Florija spomnila na ohcet njegovega botra, Štajerca, ki se je poročil s Primorko Nežo. »To je bila ohcet. Od miz je teklo vino, odojki so se gužvali, kdo bo prej prišel pod mesarjev zlati rez …« je razložil vsem prisotnim. Pa tudi to, da imajo pri njih poleg vseh društev lepotilni krožek, ki spada pod občinski oddelek za okolje in prostor. »Ta krožek obiskujemo tisti, ki se strinjamo, da človeška lepota izvira od znotraj. Zato pa imamo posebna notranja lepotilna sredstva, kot so mošt, pir, savinjski želodec, pečenice,« je našteval hišnik Flori, ki je skozi celoten koncert ponavljal tudi, da je sreča, da je ravnatelj (glasbene šole, op. p.) na dopustu.

Klateži z ljudskimi glasbili FOTO: Mojca Marot
Klateži z ljudskimi glasbili FOTO: Mojca Marot
Ker presenečenja vedno pridejo na koncu, so tudi tokrat čisto na koncu dvignili zastor odra, ki so ga skrivali za posebno zaveso vse od začetka. Na tem odru je bila celotna zasedba The Moonlighting Orchestra, kot presenečenje pa so se pojavili tudi Modrijani. S posebnim razlogom, saj so vlogo ravnatelja, ki je na koncu vendarle prišel preverit, kako potekajo priprave na 10-letnico glasbene šole, zaupali svojemu Blažu Švabu. Ta je hitro ugotovil, da so fantje sicer nekoliko zbegani, a jim ne gre zameriti, ker so še zeleni in neizkušeni. Pa so učenci ravnatelju hiteli ugovarjati, da kljub njegovi odsotnosti delavnost ni pešala in da so na slovesni koncert pripravljeni, lahko se začne. Po dobrih dveh urah tonske vaje so se nastopajoči od obiskovalcev poslovili. Kot nam je povedal klatež Jure Sentočnik, se je fantom zamisel za koncert utrnila že marca lani, priprave pa so potekale vse leto. Na koncu je bil trud poplačan, saj obiskovalci niso skrivali navdušenja. Hvaležni so tudi Franciju Podbrežniku za res odličen scenarij. Kot se za deset let delovanja ansambla spodobi, so fantje izdali novo zgoščenko, ki so jo naslovili po polki Letiva, s katero so se pred dvema letoma predstavili na števerjanskem festivalu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije