Cenzura moderne risanke Naprej

Prepoved v Kuvajtu, Omanu, Katarju in Savdski Arabiji. V Rusiji so original zamenjali z nevtralnejšo besedo.
Fotografija: Fantazijska risanka Naprej je za Bližnji vzhod prenapredna. FOTO: Disney
Odpri galerijo
Fantazijska risanka Naprej je za Bližnji vzhod prenapredna. FOTO: Disney

Niti fantazijski svet pravljic ni več tak kot nekoč. V svet mitičnih bitij je namreč vdrla sodobna tehnologija, katere uporaba vse bolj izpodriva čarovnijo. A vendar mora tudi slednja še kje obstajati, četudi morda skrita očem. To trdno verjameta – ali vsaj srčno upata – najstniška brata, škrata Tian in Marlin, ki se odpravita na nepozabno pustolovščino, da bi odkrila, ali je na svetu še kaj čarovnije. Vse, da bi z malo čiračare morda lahko za en dan obudila svojega pokojnega očeta in z njim preživela nepozaben dan. Tako se plete animirana risanka Naprej (Onward), ki jo je ustvarila domišljija ustvarjalcev pri filmskih studiih Pixar in Disney. A države Bližnjega vzhoda so ji pred nosom zaloputnile vrata. Zgolj zato, ker stranski animirani lik v enem stavku zgolj omeni istospolno starševstvo.


Lena Waithe je tudi v risanki ostala zvesta svoji istospolni usmerjenosti. FOTO: Reuters
Lena Waithe je tudi v risanki ostala zvesta svoji istospolni usmerjenosti. FOTO: Reuters
Risanka nas sicer prestavi v fantazijski svet, a v fantazijski svet sodobnega časa. »To je moderna pravljica, zato si želimo, da bi se v njej zrcalil današnji moderni svet,« meni režiser Dan Scanlon, ta je odprtih rok sprejel predlog Lene Waithe, ki je glas posodila animirani policistki Specter. Kajti čeprav je že studio Pixar njen lik odkrito promoviral kot »prvi izrecno istospolno usmerjeni lik«, je Lena, sicer tudi sama lezbijka, to še kanček nadgradila. »Težko je biti starš – zaradi hčerke moje punce bi si najraje pulila lase!« kiklopska policistka v risanki potoži čez tegobe starševstva in brez ovinkarjenja omeni svojo istospolno razmerje. Ta direktnost je zrasla na Leninem zelniku, saj je poskušala ostati zvesta svoji istospolni usmerjenosti tudi prek risanega alter ega. »Omenila sem, da bi morda raje uporabila besedno zvezo moje dekle, vse drugo je zvenelo čudno. Že po mojem glasu se sliši, da sem istospolno usmerjena, ko sem rekla moj mož, mi je to preprosto zvenelo narobe. Producenti so se strinjali, na koncu pa je iz tega nastalo nekaj res posebnega,« je zadovoljna Waithova, čeprav so se ob prav to njeno idejo spotaknili na Bližnjem vzhodu.

Kinematografi v Kuvajtu, Omanu, Katarju in Savdski Arabiji so se zaradi omembe lezbičnega razmerja odločili risanki Naprej zapreti vrata. Homofobni odnos so pokazali tudi v Rusiji, čeprav so se tega lotili nekoliko drugače. Besedico punca so preprosto spremenili v partnerica, a se pri tem ognili omembi spola. Za predvajanje brez cenzure pa so se odločili v, denimo, Egiptu, Libanonu in Bahrajnu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije