NOVI ALBUM

Šokantno priznanje slovenskega glasbenika: Za mano je težko obdobje

Luka Šulić nam je v smehu priznal, da je včasih mazohist.
Fotografija: Luka Šulić. FOTO: N. B.
Odpri galerijo
Luka Šulić. FOTO: N. B.

Luka Šulić, znan po virtuoznem ustvarjanju v svetovno znani zasedbi 2Cellos, se tokrat predstavlja sam s prvo obdelavo Vivaldijeve mojstrovine, prirejene za violončelo. Gre za izredno zahteven projekt. Kot je povedal na novinarski konferenci ob izidu albuma, bi laiku razložil, da je to približno tako, kot bi šel »s pancerji igrat nogomet«.

»Štirje letni časi so zelo zahtevni za violino, kaj šele za violončelo. Za mano je zelo dolgo in kar težko ustvarjalno obdobje,« je povedal Šulić. »Da so vsi štirje slavni Vivaldijevi koncerti zveneli, kot sem si zamislil, sem potreboval dobri dve leti priprav za celoten aranžma, korak za korakom, stavek za stavkom. Upam, da bodo poslušalci občutili enako vznemirjenost, kot sem jo jaz med ustvarjanjem albuma z ikonskimi Vivaldijevimi deli na violončelu prvič v glasbeni zgodovini.«

Nasmejani Luka je nekaj besed spregovoril tudi za naš medij.

Zakaj bi nekdo obul smučarske čevlje in igral nogomet?
Ne vem (smeh). Mora biti mazohist, da se loti tega. 

Šalo na stran. Kako to, da ste se lotili tako obsežnega in zahtevnega projekta?
Luka Šulić. FOTO: N. B.
Luka Šulić. FOTO: N. B.
Rad imam izzive. Že ko sem odraščal, sem dokaj hitro začel igrati violinistične kompozicije na čelo, tako da mi to ni nič tujega. Tako v bistvu napreduješ kot čelist, saj so violinistične partiture veliko bolj zahtevne za igranje na violončelu, ker gre za drugačen instrument, bolj briljanten, tudi drugače 'naštiman'. Je pa to bil kar velik podvig. Štirje letni časi na violončelu so res nekaj zahtevnega. Ampak to sem dojel šele, ko sem se lotil tega, ampak takrat je bilo že prepozno (smeh).

Pred letom dni ste dejali, da se boste posvetili družini. Vam to uspeva glede na to, da ste se lotili solo kariere?
Uspeva. Veliko bolj kot prej, ker zdaj nimam teh turnej po en mesec, ampak imam po tri koncerte, nato pa sem en mesec doma in tako naprej. Veliko lažje je usklajevati družinsko življenje s temi nastopi, ki jih imam trenutno kot solist.

Bomo 2Cellos še kdaj videli?
Da, vračava se za deseto obletnico 2Cellos, ki bo 2021. Datumov še nimava.

Ste z Eltonom Johnom še vedno v stiku?
Stike imamo prek najinega menedžerja. Lani pa sva ga srečala v Rimu na glasbenem dogodku.

Ste z njim tudi pogovarjali?
Da, da. Šli smo k njemu na obisk v garderobo in se pozdravili. On vedno rad pokaže slike svojih otrok. Tudi meni je čestital ob rojstvu otroka. Zelo topla in prijazna oseba je.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije