RAČUN PO POŠTI

FOTO: Priljubljena pevka po obisku urgence doživela šok

Objavljeno 26. november 2018 11.05 | Posodobljeno 26. november 2018 12.30 | Piše: N. K.

Po pošti je prejela račun. 

Jadranka Juras. FOTO: Nada Žgank
»Ali ste vedeli, da je po novem treba plačati obisk urgentnega bloka UKC, če menijo, da niste bili v življenjski ogroženosti?« je na facebooku vprašala Jadranka Juras. Po dveh mesecih konstantne bolečine v ledvenem delu jo je pred dvema tednoma »močno usekalo«, zato je zaradi hudih bolečin in izgubljanja zavesti obiskala nujno medicinsko pomoč v ljubljanskem kliničnem centru.

Najprej so dejali, da ji ni treba plačati

image
Objava pevke. FOTO: Facebook
»Zavest sem skoraj izgubila tudi v ordinaciji, ko so me obravnavali. Med tem, ko so mi dali močna protibolečinska sredstva, se je zdravnica odločila, da mi vseeno pregledajo kri, ker ni vedela vzroka mojega 'izgubljanja'.« Po eni uri, ko je prišel izvid in bil normalen, je odšla z možem domov. Na informacijah je vprašala, ali mora poravnati predračun, ki ga je dobila med obravnavo. »/.../ in so rekli, da ne, da to zaračunajo samo tistim, ki pridejo na urgenco za prazen nič in da naj vržem račun v kanto. In glej ga zlomka, račun pride po enem tednu po pošti, rok plačila pa osem (8) dni. 
 

»Kako bodo ravnali starejši z nizko pokojnino?«

image
Račun, ki ga je prejela Jurasova. FOTO: Facebook
Jadranka je zapisala, da račun v celoti zavrača. »Imam urejeno obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje že vrsto let! Na urgenco grem, ko sem v hudi stiski in si ne znam in ne morem pomagati sama.« Kaj se bo zgodilo v glavah ljudi, »ki imajo bedne plače, sploh pa v glavah starejših ljudi z nizko pokojnino, ko jih bo recimo zagrabilo v prsnem košu, pa bodo rekli: 'Ne vozite me na urgenco, ker lahko da ni nič, pa nimam denarja za račun'?«

Za pojasnila smo se obrnili tudi na ljubljanski klinični center, kjer so nam pojasnili, da pri njih računov ne izdajajo in da je bila Jurasova verjetno na splošni nujni medicinski pomoči, ki sodi pod Zdravstveni dom Ljubljana, je pa v njihovih prostorih. Za komentar in pojasnila smo se zato obrnili na zdravstveni dom, a odgovorov še nismo prejeli.

Jadranka Juras je naknadno svoji objavi dodala ta zapis: »Kontaktiral me je gospod za odnose z javnostjo iz UKC in pojasnil, da nisem bila na UKC urgenci, temveč na Splošni nujni medicinski pomoči, ki jo organizira (in zaračunava) Zdravstveni dom Ljubljana. Torej očitno sta to dve ločeni enoti v isti stavbi UKC, z isto čakalnico. Opravičujem se UKC, ker tega nisem vedela (prepričana sem, da tega mnogi ne vedo). Urgenca UKC po njegovih besedah še vedno NE zaračunava svojih storitev, bo pa treba očitno biti pozoren, kam vas napotijo. Če presodijo, da ste 'hin', greste naprej na urgenco UKC, če ne, ostanete v obdelavi ZD in (kot kaže) dobite račun. Zato zastavljam vprašanje ZD Ljubljana: zakaj izdajate račune ljudem z obveznim in dodatnim zdravstvenim zavarovanjem? In problem, ki sem ga želela izpostaviti, vendarle ostaja isti – zaračunavanje ljudem, ki se znajdejo v stiski, in zakaj naj bi si pacient sam postavljal diagnozo, ali je upravičen do brezplačne nujne zdravstvene pomoči ali ne?!«
Povezane vsebine
Deli s prijatelji