NASTOPI

Evrovizijske polemike in hujskaštvo

Objavljeno 14. februar 2019 13.47 | Posodobljeno 14. februar 2019 13.50 | Piše: Tomaž Mihelič

Že dolgo se ni dvigalo toliko prahu pred Evrovizijo kakor letos.

Maroški predstavnik Francije se ne želi opredeljevati s spolom, za javnost želi biti predvsem človek. FOTO: PR
Številne nevladne organizacije pozivajo k bojkotu, saj se jim zdi sporen gostitelj Izrael, ki krati človekove pravice sosednje Sirije. Nekateri nastopajoči so že odpovedali svojo udeležbo na nacionalnih izborih, spet drugi so v ogenj poslali pevce muslimanskega rodu in povrhu še predstavnike LGBTQ-skupnosti, da bi vtisnili čim širše sporočilo o medsebojnem sprejemanju.

Francijo bo tako zastopal deček iz Maroka, nežno naličen in dekliško počesan. Bilal Hassani bo prepeval o kralju, ki nima svoje
image
Ali bo ruskemu zvezdniku Sergeju Lazarevu v drugo le uspelo zmagati, bomo izvedeli 18. maja. FOTO: INSTAGRAM
dežele, saj ga nihče noče sprejeti. Tovrstni poizkusi pridobivanja pozornosti na Evroviziji niso nikakršna novost, a zdi se, da je letošnja želja po družbenokritičnih temah še bolj v ospredju. Vendar se aktivisti po vsej Evropi kljub raznoterim angažmajem trudijo, da bi na vsak način odvrnili mavrično populacijo od obiska Tel Aviva. Ampak to ne moti Avstralcev, ti stiskajo pesti, da bi na nacionalnem predizboru slavila ​Courtney Act. Gre za enega najbolj priznanih in priljubljenih travestitov na svetu, lansko zmagovalko zvezdniškega Big brotherja v Angliji in zvezdo ameriškega šova RouPaul's Drag Race. Lepotica bi pošteno popestrila majevsko tekmovanje s svojim izjemnim videzom, občutkom za scenski nastop in neomajno borbo za pravice marginalnih skupin. Kontroverznosti torej ni videti konca, na eni strani demonstracije in hujskanje proti udeležbi, na drugi pa še bolj intenzivno zavzemanje za sprejemanje raznolikosti naše družbe.

image
Bi si upali trditi, da je to v resnici moški? Morda boste Courtney Act lahko občudovali na letošnji Evroviziji. FOTO: PR
Morda bo svoje dodal še povratnik iz leta 2016, ko je ruski gej Sergej Lazarev zakrivil enega bolj občudovanih nastopov, saj je omilil prepričanje o homofobni svetovni velesili. Na tiskovni konferenci je celo vabil novinarje, naj ga pridejo obiskat v Moskvo, kjer jim bo pokazal, kako brezskrbno živijo geji in lezbijke. Hitro so ga ozmerjali, da gre za propagando s figo v žepu in leporečenje za poceni evrovizijske točke. Obeta se nam torej pestro, barvito in bleščavo dvotedensko rajanje, ki bo za sabo potegnilo številne polemike in hujskaštvo.




Deli s prijatelji