BELE STRMINE

Le Aleš je vedno zraven

Pevec Čukov Jernej Tozon je navdušen smučar, zato vsako leto komaj čaka na prvi sneg.
Fotografija: Tokratno srečanje kolegija bo v Franciji. Foto: osebni arhiv
Odpri galerijo
Tokratno srečanje kolegija bo v Franciji. Foto: osebni arhiv

Član ansambla Čuki Jernej Tozon je navdušen smučar in začne čas do prvih snežink odštevati že oktobra. Takrat začne z glasbenim prijateljem Alešem Bartolom spremljati, na katerem ledeniku bo najprej zapadel sneg. Letos sta bila še posebno neučakana. Na avstrijskem smučišču Mölltaler Gletscher sta čakala že dan pred napovedanim sneženjem. A se je, pravi priljubljeni pevec Jernej, splačalo. »Dan je bil kot iz pravljice in res je bilo vredno čakati!«


Smuča le na snegu, na vodi nikoli, ker je voda za potapljanje. Foto: osebni arhiv
Smuča le na snegu, na vodi nikoli, ker je voda za potapljanje. Foto: osebni arhiv
Jernej ima družbo za uživanje na snegu in prijatelje za morske dogodivščine. Na morje že dolgo hodi z glasbenimi kolegi, na sneg se odpravi z drugimi – le Aleš je vedno zraven. Zimska smuka je kot morsko čofotanje že tradicionalna. Januarja gredo namreč že šestič na Collegium ski party. Ekipa ni le glasbena kot na morju, ampak mešana, kar je Jerneju zelo všeč. Smučarske destinacije so različne, tokrat je na vrsti Francija. »Alpe, Dolomiti, Švica, Italija, Avstrija … Odvisno, kje organizator pripravi kolegije. Najljubše destinacije pa nimam,« pravi Jernej. Rad se požene tudi po domačih strminah. Golte, Kranjska Gora, Krvavec, Velika planina, našteje. Povsod, kjer so lepa smučišča in kjer je seveda sneg. Čuk prisega na domače smuči, elankam je zvest že dolgo.

Smučanje je njegov najljubši šport. »Veliko športov sem poskusil. Le skoka s padalom se še nisem lotil, a tudi to še pride. Smučarija je lep šport, adrenalinski, sem adrenalinski človek. Brez smučanja zame ni zime,« pove. Lani je sicer doživel verjetno najbolj adrenalinsko smučanje od vseh doslej. Spustili so se z neke klančine in le malce zatem se je sprožil plaz. »Sreča v nesreči je bila, da smo bili že mimo,« se spominja.

Na snegu je tradicionalist – alpski smučar. Nič drugega ga ne mika. »Le smučanje. Všeč mi je tudi zabava, ki spada zraven. Na teh kolegijih, na primer, se imamo vedno super.«Vsako leto je sponzor srečanj tudi Elan. Jernej se je že nekajkrat preizkusil tudi v vlogi testiranja novih smuči. »Letos sva z Alešem testirala najnovejši model amphibio 18 in ga kar ne moreva prehvaliti.


Najboljše smuči doslej,« Jernej povzame zapis, ki ga je objavil na facebooku. Čeprav smuča dobro, se ne vidi v vlogi inštruktorja ali trenerja. »Nisem za to, preprosto. Za to je treba posebnih, dodatnih veščin, ne le da dobro smučaš. Ukvarjati se z nečim je eno, učiti tega nekoga drugega pa nekaj povsem drugega." V smučanju tudi nikoli ni tekmoval, a že dolgo spremlja svetovni pokal alpskega smučanja. »Da, res že dolgo, čeprav zadnja leta opazno manj. Decembra imamo glasbeniki praviloma največ dela in zato žal izpustim precej prenosov ali posnetkov tekem, čeprav sem na tekočem z rezultati,« pravi. Na vodi pa ne smuča, še nikoli ni. »Zakaj ne? Pojma nimam. Na morju se potapljam in kopam, dopust že tako ali tako prehitro mine. Zato smučanje pustim za zimo.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije