SPOMIN NA KRALJICO SLOVENSKIH SRC

Bo spomenik Simoni Weiss blizu Hudičevih skal?

Še veliko čejev je, vendar je spomenik kraljici slovenskih src že skoraj nared, na ogled pa bo, če kmalu ne bo odločitve, kam ga postaviti, najprej na Kanarskih otokih.
Fotografija: Simona Weiss FOTO: LJUBO VUKELIČ
Odpri galerijo
Simona Weiss FOTO: LJUBO VUKELIČ

Res je, spomenik nastaja. Julija bo dobil končno podobo. Najbrž pa še ne bo dobil svojega prostora kje v Sloveniji, ampak bo počakal na Kanarskih otokih, na otočku Lanzarote,« pravi Goran Šarac, mož pevke Simone Weiss, ki je umrla decembra 2015.
V Kamnici, naselju blizu Maribora, je bilo kar dolgo slišati zelo glasne govorice o nekakšnem spomeniku. Vprašanja, za kakšen spomenik naj bi šlo, so ostala neodgovorjena. Nato je počilo; postavili naj bi ga v čast pevki Simoni Weiss.

Idilična Kamnica

Zakaj Kamnica? Idilična Kamnica ni le najstarejša vas okoli štajerske prestolnice, od katere je oddaljena slabe štiri kilometre. To je kraj, ki je znan predvsem po Mariborskem otoku, ki je eno prvih letnih kopališč v tem delu Evrope. Tam so tudi konjeniški hipodrom, turška kapelica in Hudičeve skale. Po legendi so ime dobile, ker so Kamničani postali neverni in je nad njihovimi dušami dobil oblast hudič, ki jih je hotel pokončati, da bi njihove duše priklenil v pekel. Pripravil je skale, da bi jih vrgel na Kamnico, a načrta ni mogel izpeljati, saj je ravno takrat posijal prvi sončni žarek in zapel petelin, zato je hudič izgubil svojo moč. Skale pa so ostale.

Goran Šarac in Manca Košir FOTO: MEDIASPEED
Goran Šarac in Manca Košir FOTO: MEDIASPEED


Kamnica je ob koncih tedna počitniška točka Mariborčanov. Na območju Urbana, Šobra, Mediča in Rošpoha so številni vinotoči in kmečki turizmi, zdaj pa naj bi tu postavili spomenik najbolj znani in priljubljeni sokrajanki, ki je decembra 2015 po hudi bolezni mnogo prezgodaj umrla. Kamnica je rojstni kraj pevke, ki je svojčas kot za stavo polnila največje dvorane po državi in sesuvala rekorde s prodajo plošč.

Kakšne so možnosti, da bi v Kamnici nekoč res stal kip priljubljene pevke? »Mestna občina Maribor je seznanjena s pobudo za postavitev spomenika Simoni Weiss v KS Kamnica, ki jo je predstavil mož pokojne. Predlagatelj bi tudi zagotovil sredstva za postavitev,« so pred časom povedali na Mestni občini Maribor. Te dni je Urška Korošec z oddelka za odnose z javnostmi na mariborski občini za Nedeljske novice povedala: »Za pobudo, ki je prišla s Krajevne skupnosti Kamnica, v Kamnici trenutno iščejo primerno lokacijo za postavitev spomenika.«

Več v tiskani izdaji Nedeljskih novic.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije