NA PLOČNIKU

VIDEO: Bralka presenečena nad vožnjo sintalovca. Je to dovoljeno?

Varnostniki se na delu večkrat znajdejo v precepu, pravijo pri Sintalu.
Fotografija: V podjetju so pojasnili, zakaj je do tega prišlo. FOTO: Sintal
Odpri galerijo
V podjetju so pojasnili, zakaj je do tega prišlo. FOTO: Sintal

Bralka Jelka nam je posredovala posnetek, s katerega je razvidno, da voznik varnostne službe Sintal ne upošteva cestnoprometnih predpisov, saj vozi po pločniku, namenjenemu kolesarjem in pešcem. Ali si to lahko privošči in zakaj je to storil, smo preverili pri podjetju Sintal.


Kot nam je pojasnil predstavnik za stike z javnostjo Grega Zakrajšek, je bil v konkretnem primeru njihov uslužbenec na nujni vožnji, zato se je poslužil »bližnjice«. »V podjetju se naši zaposleni stalno izobražujejo, podjetje pa jih spodbuja, da so na cesti kulturni in da se držijo cestno-prometnih predpisov,« je dejal na vprašanje, ali v podjetju podpirajo tako vožnjo. 

Predstavnik Sintala je priznal, da se uslužbenci večkrat znajdejo v precepu, kaj je v tistem trenutku pomembnejše: varnost ljudi, zaradi katerih je na nujni vožnji, ali manjši prekršek v prometu, kjer se nikogar ne ogroža. 

Za tak prekršek globa 120 evrov

Pravila so sicer popolnoma jasna. Kot je pojasnila Nataša Pučko iz PU Ljubljana, zakon o pravilih cestnega prometa določa, da mora voznik voziti po cesti ali delu ceste, ki je namenjena prometu tiste vrste vozil, ki ji pripada njegovo vozilo. 

Zakon o cestah pa določa, da je pločnik del cestišča, ki ni v isti ravnini kot vozišče ali je od njega ločen kako drugače in je namenjen pešcem ali pešcem in prometu koles ter mopedov, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h, če je na njem označen kolesarski pas ali pa z vertikalno prometno signalizacijo dovoljen promet koles.

»Iz obojega zapisanega izhaja, da je z osebnim avtomobilom prepovedana vožnja osebnih avtomobilov po pločniku, se pravi po površini, ki ni namenjena tej vrsti vozil,« je še pojasnila Pučkova. Predpisana globa za ta prekršek je 120 evrov.

Na intervencijski vožnji opozorilna svetilka

Zakon o cestno-prometnih predpisih pa med drugim pravi tudi, da se na vozilih izvajalcev zasebnega varovanja, ki so na intervencijski vožnji ali vožnji, namenjeni prevozom denarja in drugih vrednostnih pošiljk, pri opravljanju ali v zvezi z namenom opravljanja dela na cesti uporablja posebna opozorilna svetilka, ki oddaja svetlobo rumene barve. »Ta vozila smejo ustaviti na cesti za toliko časa, kot je nujno potrebno za opravljanje del, in smejo zapeljati tudi v območje za pešce in v območje umirjenega prometa, če je to potrebno zaradi opravljanja del,« še velela zakon.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije