PROBLEM SE VLEČE ŽE LETA

Bralka Tina: »Na Taboru je grozno, igle ležijo vsepovsod«

»Zadnji dve leti je še slabše,« pravi razburjena gospa, ki živi na tem območju.
Fotografija: Park Tabor v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Park Tabor v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic/delo

Že dlje se pojavljajo navedbe, da je v Ljubljani stanje z zasvojenci z mamili in migranti, ki med seboj redno fizično obračunavajo, vse hujše.

Zadnja leta se na Metelkovi, ki se je že od prej drži mnogo predsodkov, vse več zadržujejo zasvojenci in prišleki z Bližnjega vzhoda in iz severne Afrike, ki se pogosto zapletajo v prepire. Pred dnevi je odmeval incident, v katerem je skupina Maročanov z mačetami želela obračunati z Alžircem.

image_alt
V Ljubljani oborožena skupina Maročanov iskala Alžirca, zatekel se je v bližnji klub

Ljudje pa pravijo, da se policija na klice ne odziva oziroma pride prepozno. Na ta problem nas je opozorila tudi bralka, ki je pred nekaj dnevi v središču mesta doživela nevaren dogodek, ko je moški vanjo metal granitne kocke, policija pa kljub dvema klicema v časovnem obdobju 3 ur v tem času ni prišla. 

image_alt
Jerneja: Vame je metal granitne kocke, policija niti po dveh klicih ni prišla

Tabor v Ljubljani leta 2017. FOTO: Marko Feist 
Tabor v Ljubljani leta 2017. FOTO: Marko Feist 

V zvezi s stanjem v tem delu Ljubljane je spregovorila bralka Tina: »Na Taboru je grozno. Samo v zadnjih 9 letih, odkar živim na tem območju, se je stanje z narkomani in migranti drastično poslabšalo. Igle ležijo vsepovsod. Zadnji dve leti je še slabše. Na stičišču Resljeve, Kotnikove in Masarykove se sredi belega dneva špikajo. Serjejo, ščijejo vsepovsod. Pri vhodih v bloke iščejo zavetje, kdaj gredo tudi v kak blok,« je šokirano zapisala.

Na problem opozarjajo že dlje

Oglasili so se tudi predstavniki Metelkove, ikonične ulice, ki predstavlja kulturno žarišče za glasbene izvajalce in umetnike drugih zvrsti, saj tam vsak mesec poteka več predstav, plesov, razstav in na desetine koncertov, ki neprecenljivo bogatijo ljubljansko kulturno dogajanje. Na veliko žalost organizatorjev in ustvarjalcev pa je tam zadnja leta situacija vse slabša.

image_alt
Dve desetletji Kulturnega društva Veseli dihurčki

Metelkovci pravijo, da na območju Tabora poteka organizirana preprodaja drog, v ozadju katere so organizirane kriminalne združbe. Za svoje delovanje novačijo mlado populacijo, predvsem tisto, ki je deprivilegirana in ekonomsko šibka. Menijo tudi, »da verjetno komu tudi ustreza, da je vsa našteta problematika osredotočena na enem območju, in ne po vsej Ljubljani«.

»Tudi Metelkovci_ke nismo ena, homogena skupina. Prihajamo iz različnih krajev, razlikujemo se po narodnosti, starosti, izobrazbi, identitetni pripadnosti, spolni orientiranosti in družbeno- ekonomskih razredih, skupna pa sta nam delo v kulturi in afiniteta do njega, predvsem pa ljubezen do Metelkove,« sporočajo.

Nasilja ne tolerirajo

Kot pogoj za uspešno medsebojno sodelovanje navajajo tako spoštovanje osnovnih medsebojnih človeških odnosov kot tudi spoštovanje do Metelkove kot prostora. Do nasilja in zlorab nimajo tolerance.

Na Metelkovi so se »naselile« organizirane kriminalne združbe, ki za svoje delovanje novačijo ranljive posameznike. FOTO: Katarzynabialasiewicz Getty Images/istockphoto
Na Metelkovi so se »naselile« organizirane kriminalne združbe, ki za svoje delovanje novačijo ranljive posameznike. FOTO: Katarzynabialasiewicz Getty Images/istockphoto

Policija po besedah predstavnikov Metelkove pravi, da v zvezi s preprodajo substanc naredi veliko, prebivalci in drugi uporabniki območja Tabor pa se s tem ne strinjajo. Metelkova rešitev vidi v preventivi, zanje je delo policije le del rešitve. »To je delo, ki bi ga morale opravljati druge, predvsem vladne/mestne institucije, to je njihova odgovornost,« zaključujejo.

Ste tudi vi opazili kaj posebnega? Pišite nam.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije