BRALCI POROČEVALCI

Kaj se dogaja? V Ljubljani pozitivni na hitrem testu tekajo od ene do druge testirne točke

Doma se je samotestirala in bila pozitivna. Ko je prišla na testirno mesto za PCR-test v Ljubljani, pa je začudena obstala. Šele v tretje je imela srečo.
Fotografija: Vrsta za brezplačno hitro testiranje na Kongresnem trgu. FOTO: Marko Feist, Slovenske novice
Odpri galerijo
Vrsta za brezplačno hitro testiranje na Kongresnem trgu. FOTO: Marko Feist, Slovenske novice

Ob poplavi novih okužb s koronavirusom se testirna mesta in laboratoriji utapljajo v množici PCR-testov. Bralka nas je obvestila, da je v Ljubljani zaman čakala na PCR-test in da so jo zato poslali na drugo lokacijo, kjer pa testov prav tako ni bilo dovolj. Ob porastu števila pozitivnih je veliko povpraševanje tudi po potrditvenih PCR-testih.

Obe s hčerkico sta bili doma pozitivni na domačem hitrem testu, zato sta se odpravili do najbližje testirne točke, kjer pa so jima sporočili, da jim je PCR-testov zmanjkalo. Sprva sta obiskali testiranje na tivolskem parkirišču, nato še drugi testirni center Zdravstvenega  zavoda Zdravje na Vilharjevi ulici, a šele ob tretjem poskusu na Kongresnem trgu jima je uspelo priti do PCR-testa. 

V Ljubljani PCR-testiranje poteka v okviru Zdravstvenega doma Ljubljana in Zdravstvenega zavoda Zdravje.

image_alt
Janez Poklukar: Živimo praktično normalno življenje, kot da ni epidemije

Če testov zmanjkuje v zavodu Zdravje, pa se danes podobno dogaja tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana, kjer so nam potrdili, da testov ni bilo dovolj za vse, ki so čakali. Kot so nam pojasnili, testov ni bilo dovolj le zato, ker jih imajo pripravljenih le toliko, kolikor imajo naročenih ljudi od prejšnjega dne. »Testov je zmanjkalo pri zasebniku Pacient, od koder so jih zato pošiljali na naše testirne točke. A pri nas lahko testiramo le toliko ljudi, kolikor imamo naročenih,« so pojasnili.

V ZD Ljubljana sicer dnevno opravijo tudi po dva tisoč testov. Ob tem so omenili, da se danes nova pravila testiranja še niso »poznala«, saj so že od včeraj imeli naročene paciente za ves dan, se bo pa to morda bolj pokazalo v prihodnjih dneh. Na PCR-test sicer sprejemajo le naročene, izjeme so šolarji, dijaki in zaposleni v kritičnih infrastrukturah, ki imajo pozitiven hitri test.

Imate zgodbo za nas? Pišite nam.

Več iz te teme:

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas