(NE)VARNOST

VIDEO: Bi policist s posnetka moral dobiti kazen?

Kazen za voznika, če vozi preblizu vozila pred seboj, znaša 200 evrov.
Fotografija: Je policist upošteval pravila? FOTO: bralec
Odpri galerijo
Je policist upošteval pravila? FOTO: bralec

LJUBLJANA, KOPER – Vam gredo na živce vozniki, ki se vam od zadaj močno približajo in vozijo tik za vami? Zakon za taka dejanja predvideva sankcijo, in sicer je to opredeljeno v zakonu o varnosti cestnega prometa. A ne glede na zapisano, nekateri tega ne upoštevajo. S posnetka, ki nam ga je posredoval bralec in je nastal na primorski avtocesti pred dnevi, pa se zdi, da včasih tega zapisanega pravila ne spoštujejo niti policisti.
 

Pri 100 km/h vsaj 54 metrov narazen


Na spletni strani policije o varnostni razdalji pišejo: »Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na varnostni razdalji. Ta ne sme biti manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah.« Pri hitrosti 100 kilometrov na uro je to 54 metrov, pri hitrosti 130 na uro pa 72 metrov. Ta razdalja je lahko krajša, če se oblikuje počasnejša kolona vozil. A tudi v tem primeru ne sme biti manjša od razdalje, kot jo vozilo prevozi v eni sekundi.



Bralec, ki nam je posnetek poslal, trdi, da je bil policist bistveno bliže vozila pred seboj, kot velevajo pravila, policijsko vozilo pa ni bilo na nujni vožnji niti ni po prehitevanju vozila ustavljalo, ampak je mirno nadaljevalo pot. Dodal je še, da je pred kratkim tudi sam prvič v življenju dobil kazen zaradi vožnje pri prekratki varnostni razdalji: »Kazen je 200 evrov. Če plačaš v osmih dneh, pa polovička.«
 

Testirajte sami


Če ne veste, ali vozite na zadostni razdalji, si izberite točko pred seboj. Ko jo prevozi vozilo, ki je pred vami, štejte s taktom enaindvajset, dvaindvajset. Če ste razdaljo prevozili prej, ste vozilu pred seboj preblizu.
 

Globe


Za voznike, ki ne upoštevajo varnostne razdalje, je predvidena globa. V zakonu o pravilih cestnega prometa je zapisano:

– z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenja in ne upošteva varnostne razdalje,
– z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ne vozi na ustrezni varnostni razdalji,
– z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ne vozi na varnostni razdalji, določeni s prometnim znakom. Vozniku se izrečejo tudi tri kazenske točke.



Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije