GOLJUFI NA DELU

Pazite: ne gre za nagradno igro, gre za zlorabo

Objavljeno 05. julij 2019 16.10 | Posodobljeno 05. julij 2019 16.12 | Piše: M. U., Ma. M.

Bodite pozorni na podobne ‘nagradne igre‘, ki so največkrat lažne.

Že iz naslova spletne strani (URL) je razvidno, da ne gre za uradno spletno strani Pošte Slovenije. FOTO: Zaslonski posnetek
Spletni goljufi si dnevno izmišljajo načine, kako priti do vašega denarja. Tako nas je bralec Mihael opozoril na stran Pošte Slovenije, ki obljublja v 'nagradni igri' mobilni telefon.

»Pošta Slovenije je seznanjena z lažno nagradno igro. V zadnjih tednih uporabniki na pametne telefone prejemajo sporočila, ki promovirajo nagradno igro, katere organizator naj bi bila Pošta Slovenije. Oglaševana nagrada je pametni telefon višjega cenovnega razreda. Obstajata najmanj dve različici 'nagradne igre'. Prva različica igre je zasnovana kot odgovarjanje na anketna ali nagradna vprašanja, druga pa kot obvestilo o prispelem paketu. Po kliku na povezavo v obvestilu je uporabnik preusmerjen na odkrivanje kuvert, pod katerimi so skriti 'dobitki'. Gre za lažno nagradno igro, katere cilj je uporabnika prepričati, da se včlani v plačljiv SMS-klub (stroški so okrog 5 EUR na teden), v drugi znani različici pa mora uporabnik, ki zadene nagrado, poravnati stroške pošiljanja nagrade v višini 1 EUR. Vedno so spodaj navedeni tudi komentarji 'srečnih dobitnikov', ki so seveda lažni,« so nam sporočili s Pošte Slovenije. 
 
Ignorirajte in izbrišite
»Pošta Slovenije uporabnikom svetuje, naj vsa takšna sporočila  ignorirajo in jih izbrišejo, saj nagrade ne bodo prejeli, ker gre za prevaro. Hkrati  naj bodo uporabniki pozorni na podobne nagradne igre, ki so največkrat lažne. Vredne nagrade brez navedenih pogojev in pravil nagradne igre so prvi znak za morebitne prevare. V zvezi s tem smo objavili obvestilo na naši spletni strani in na socialnih omrežjih ter podali navodila zaposlenim,  da uporabnikom, če se ti nanje obrnejo, pojasnijo, da gre za lažno nagradno igro in da Pošta Slovenije ni njen organizator. V primeru, da je uporabnik žrtev prevare, mu svetujemo, da se obrne na Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.),  če pa je že prišlo do oškodovanja, primer prijavi Policiji. Pošta Slovenije sodeluje s pristojnimi organi pri pregonu takih dejanj, učinkovitega načina, da bi preprečili takšne goljufive objave pa, žal ni,« so še sporočili.


Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.

 
Deli s prijatelji