BRALEC POROČEVALEC

FOTO: Ne nasedajte: prodaja mercedesa, ki mu je zbil 150 tisoč kilometrov

Objavljeno 18. junij 2019 13.45 | Posodobljeno 20. junij 2019 08.28 | Piše: T. V.

Zbijanje oziroma vrtenje kilometrov nazaj je med prodajalci pogosto, zato nujno preverite zgodovina avtomobila, ki ga želite kupiti.

Avtomobil s sumljivo zgodovino, ki se prodaja. FOTO: Oglas na Avto.net
LJUBLJANA – Bralec Primož nas je opozoril na oglas za prodajo avtomobila na spletnem portalu Avto.net. Eleganten črn coupe mercedes letnik 2010 z 225 konji pod pokrovom motorja se prodaja za 14.900 evrov. Prodajalec je dodal še, da je dobro ohranjen, ima 19-colske pnevmatike, prvi dve blazini in amortizerji so novi.

Vozilo naj bi imelo za seboj 158 tisoč kilometrov, a se je ta navedba v oglasu izkazala za laž. »Po VIN-številki je imel avto leta 2016 293.665 prevoženih kilometrov, zdaj se pa prodaja s 158.000 kilometri. Zakonodaja pa še kar ne kaznuje takih barabij,« je pristavil naš bralec, ki je debato o avtomobilu zasledil na enem izmed forumov.

Uporabnik foruma je tam zapisal, da je na ogled avtomobila v Ljubljani poslal očeta. Ta je bil z videnim zadovoljen, ko pa so preverili VIN-številko avtomobila, se je izkazal tisti rek, da če je nekaj videti predobro, tudi res je predobro, da bi bilo res.

Za komentar smo prosili tudi lastnika avtomobila, ki pa na naša vprašanja ni želel odgovarjati.
image
Številka VIN razkriva, da je imel leta 2016 avtomobil skoraj še enkrat več prevoženih kilometrov, kot se zdaj oglašuje. FOTO: bralec Primož


Kaj je številka VIN
Številka VIN (Vehicle Identification Number) je sklop sedemnajstih znakov, ki identificirajo določeno vozilo. VIN je edinstvena številka za vsak avtomobil in lahko razkrije njegovo zgodovino, zato VIN pogosto imenujejo tudi DNK vozila ali prstni odtis, saj je z njo mogoče identificirati vozilo.


Kako najdete številko VIN
VIN je zapisan v vseh dokumentih vozila (npr. dokumenti registracije ali zavarovalni pogoji) kot tudi na vozilu samem npr. na notranji strani vrat, na armaturni plošči ter pod pokrovom motorja.

Če si ne morete ogledati vozila ali njegovih dokumentov, prosite prodajalca za VIN-številko vozila, da boste lahko preverili morebitne skrite težave avtomobila.

 

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video.

Deli s prijatelji