BRALEC POROČEVALEC

Bralec Janko sprašuje: So nam pripeljali migrante z Lampeduze?

Dogajanje na Brniku se mu zdi nenavadno.
Fotografija: Migranti na Lampeduzi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Migranti na Lampeduzi. FOTO: Reuters

BRNIK – »Pred slabo uro je na Brniku pristalo letalo in pripeljalo ljudi z Lampeduze. Brnik nima redne linije in to pomeni lahko samo, da so pripeljali prebežnike s tega otoka,« nam je v torek sporočil bralec Janko. Kot dokaz leta z italijanskega otoka v Sredozemlju na največje letališče v Sloveniji je pripel posnetek zaslona s spletne strani Flightradar.
Let letala z Lampeduze, ki ga je opazil naš bralec. FOTO: posnetek zaslona
Let letala z Lampeduze, ki ga je opazil naš bralec. FOTO: posnetek zaslona

Na Letališču Jožeta Pučnika smo preverili, ali so v Slovenijo z Lampeduze res prepeljali migrante, ki so tja prišli v iskanju boljšega življenja v Evropi. »Letalo je prišlo na tehnični servis za ta tip letala k Solinairu. To je tehnični let, kar pomeni, da je bil let prazen. Adria tehnika ali Solinair opravlja tudi servise pogodbeno za prevoznike po vsem svetu, večinoma po Evropi, letala pa prihajajo tudi iz Afganistana. To je nekaj normalnega,« je pojasnil Aleš Moze, vodja prometa na letališču.

Vendar pa odgovor ni prepričal našega bralca: »Ne vem, zakaj so bili zraven avtobus za prevoz potnikov in ostala vozila, ki so ob prihodu. Servisni plato je povsem na drugem koncu, letalo pa je bilo na glavni ploščadi. Sem bil osebno na Brniku.«

Odločil se je, da bo stvari še osebno preveril na letališču.

Danes nam je sporočil, da je letalo na platformi pred Solinairom, kjer opravljajo servise. Dodal je, da so »precej čudna dejstva, kako je prispelo. Ker je potovalo znotraj EU, je običaj, da prispe direktno do servisne ploščadi (čudno, zakaj na glavno potniško platformo). Zakaj so bili na glavni ploščadi avtobus za prevoz potnikov in še nekaj spremljajočih vozil (prtljaga ...)? Običajno, če je servisni let, se na flight radarju izpiše od N/A do N/A in ne destinacija. To letalo so do zdaj servisirali v drugih bližnjih enotah, ker leti med Lampeduzo in Palermom večkrat na dan.«

V uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov so nam odgovorili, da nimajo podatkov o tem letalu in o tem, kdo je bil, če je bil, na krovu.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Pošljite nam fotografijo ali video. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije