ISKANJE ZAKLADOV

Z detektorjem kovine upokojenec našel figurico z gigantskim penisom

Izkazalo se je, da je vredna skoraj tisočaka.
Fotografija: Paul Shepherd z detektorjem kovine išče zaklade že 25 let. FOTO: osebni arhiv
Odpri galerijo
Paul Shepherd z detektorjem kovine išče zaklade že 25 let. FOTO: osebni arhiv

Iskanje zakladov s kovinskim detektorjem je v Veliki Britaniji nadvse priljubljen hobi, kar 100.000 Otočanov naj bi se ukvarjalo z njim. In čeprav s svojimi napravicami najdejo marsikaj, se le redko kateremu posreči odkriti kaj resnično zgodovinsko zanimivega in dragocenega. To pa je pred kratkim uspelo 69-letnemu upokojencu Paulu Shepherdu.

V Haconbyju v okraju Lincolnshire je naletel na majhno bronasto figuro golega moškega, ki v desni roki drži gigantski falus. Izkazalo se je, da gre za keltsko figurico, vredno najmanj 900 evrov. Nekdanji svetovalec iz mesta March je bronastega nagca našel 10 centimetrov pod zemljo. Sprva je mislil, da gre za velik jekleni razcepni zatič, ki se uporablja za pritrditev koles na kmečkih vozovih, nato pa je ugotovil, da gre za nekaj veliko pomembnejšega.

Ženo bo peljal na počitnice

Srečni najditelj bo figurico prodal na dražbi pri dražbeni hiši Noonans iz Londona, zanjo pa naj bi po ocenah strokovnjakov dobil okoli 1000 evrov. »Figurica je iz keltskega obdobja iz prvega stoletja našega štetja. Gre za nekakšnega boga plodnosti. Kelti so se verjetno pri izdelavi zgledovali pri Rimljanih, saj v levi roki drži torbo kot rimski Merkur.

Figurica s predimenzioniranim falusom je verjetno služila lastniku kot talisman za srečo in je odganjala zle duhove. Mogoče je bila tudi mehanizem za zaklepanje ali zaponka za pas oziroma nožnice za meč.«

Shepherd je že 25 let navdušen iskalec zakladov. »Pri detekciji kovin mi je všeč, da nikoli ne veš, na kaj boš naletel, in v tem primeru je bilo resnično tako,« pravi upokojenec, ki je sicer že od prej poznal rimske falične kipce. Ta, ki ga je našel, pa se razlikuje po tem, da je moški upodobljen v gibanju; videti je, kot da se njegova roka na penisu giblje.

Bronasta najdba
Bronasta najdba

Ker je tako zelo poseben, njegov lastnik upa, da se bo na dražbi dobro prodal, že zdaj pa tudi ve, kako bo zapravil prisluženi denar: svojo ženo in taščo bo odpeljal na počitnice. Če vas je mali falični junak tako navdušil, da bi si ga želeli postaviti v vitrino svoje dnevne sobe, se zanj lahko potegujete 8. in 9. marca. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije