REDKA BOLEZEN

Moški vozil pijan, ne boste verjeli, kaj se je zgodilo potem

Trije zdravniki so potrdili, da ima moški, ki sicer dela tudi v pivovarni, avtopivovarski sindrom (ABS) – stanje, pri katerem se v črevesju proizvajajo opojne ravni etanola.
Fotografija: Alkotest. Foto Generalna policijska uprava FOTO: Gpu - Generalna Policijska Uprava
Odpri galerijo
Alkotest. Foto Generalna policijska uprava FOTO: Gpu - Generalna Policijska Uprava

Belgijec je bil oproščen obtožb vožnje pod vplivom alkohola, ko so zdravniki potrdili, da ima izjemno redko bolezen, zaradi katere njegovo telo proizvaja velike količine alkohola.

Ugotovili so, da ima 40-letnik avtopivovarski sindrom (ABS) – stanje, pri katerem se v črevesju proizvajajo visoke ravni etanola. Ljudje s tem sindromom imajo lahko simptome, enake kot pri pijanosti, vključno z nerazločnim govorom, spotikanjem, izgubo motoričnih funkcij in omotico.

image_alt
Dodatki kavi, ki najbolj ogrožajo zdravje

Moški, ki sicer dela v pivovarni, kar je njegov odvetnik opisal kot »še eno nesrečno naključje«, je bil prvič kaznovan zaradi vožnje pod vplivom alkohola leta 2019.

Nesrečnež je zaradi zaposlitve v pivovarni deloval še bolj sumljiv. FOTO: Ridofranz Getty Images/istockphoto
Nesrečnež je zaradi zaposlitve v pivovarni deloval še bolj sumljiv. FOTO: Ridofranz Getty Images/istockphoto

Takrat se ni zavedal, da ima to redko bolezen, a je bil po poročanju lokalnih medijev zmeden, ker ni pil. Policija ga je aprila 2022 znova ustavila, nato pa še enkrat mesec dni kasneje in obakrat ugotovila, da je prekoračil dovoljeno količino alkohola v krvi.

Zdravniki ugotovili, kaj je krivo

Moškega sta pregledala dva zdravnika, ki sta neodvisno potrdila, da ima redki sindrom. Po navedbah lokalnih medijev so mu med eno od študij 24 ur dajali sladko hrano, ki jo je njegovo telo pretvorilo v alkohol.

image_alt
Zdravnik razkril, pri kateri starosti morate izločiti alkohol, da preprečite to bolezen

Tretji zdravnik, ki ga je imenovalo policijsko sodišče v Bruggeju, je prišel do istega zaključka.

Belgijski mediji so poročali, da je sodnik v sodbi poudaril, da obtoženec, ki ni bil imenovan v skladu z lokalnimi sodnimi navadami, ni imel simptomov opitosti. Poročali so tudi, da sodnik ni odredil prepovedi vožnje na podlagi zdravstvenega stanja.

Namesto tega je sodnik odločil, da mora moški sprejeti ukrepe, kot so spremembe v prehrani ali alkoključavnica, ki mu preprečuje vožnjo prek omejitve, ali pa se soočiti z obsodbo, če v prihodnje znova ne opravi preizkusa alkoholiziranosti.

Ko telo alkohol proizvaja samo

Avtopivovarski sindrom je izjemno redko stanje, poznano tudi kot »bolezen pijanosti«. Oboleli v črevesju proizvajajo velike količine etanola, ki nastane s fermentacijo ogljikovih hidratov.

image_alt
Strokovnjaki vse bolj omenjajo bolezen X, a globalno pandemijo bi lahko povzročil ta virus

Znanstveniki pravijo, da to stanje povzročajo posebne bakterije ali glive v črevesju. Ko je alkohol proizveden, se nato absorbira v tankem črevesu, kar povzroči povečanje koncentracije alkohola v krvi, to pa simptome opitosti.

To lahko močno vpliva na obolele. Doleti jih lahko nejasen govor, spotikanje, izguba motoričnih funkcij, omotica, pa tudi nihanje razpoloženja in nevrološke težave.

Lisa Florin, klinična biologinja iz belgijske bolnišnice AZ Sint-Lucas, je dejala, da lahko ljudje dobijo ABS tudi, ko trpijo zaradi drugih bolezni, povezanih s črevesjem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije