PREDPISI

Je to sploh mogoče? Oglobil je petletno deklico

Švicarko kaznoval, ker ni imela vozovnice. Inšpektor naj bi se le držal predpisov.
Fotografija: Deklici kazni ne bo treba plačati. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Deklici kazni ne bo treba plačati. FOTO: Guliver/Getty Images

Zürich – Švicarski javni potniški promet velja za enega najbolj varnih in obenem najbolj zanesljivih na svetu, kar ni mogoče brez strogih predpisov. Eden teh pravi, da se lahko otroci, mlajši od šestih let, vozijo zastonj, če so v spremstvu starejšega od dvanajst let. Kako je, kadar se mlajši od šestih let peljejo sami ali v družbi mlajšega od dvanajstih let, ni jasno zapisano v predpisih, je sporočilo podjetje CH-Direct v povezavi z nenavadno situacijo.


Zgodilo se je prejšnji teden, novica pa je še danes na naslovnicah domačih in tujih medijev. Ker se je v švicarskem kraju Schaffhausen vozila brez vozovnice, so petletnici izrekli 100 frankov (92 evrov) globe. Deklica ni bila sama, bila je v spremstvu 10-letne sestre, ki je imela veljavno celoletno vozovnico. Petletnica vozovnice ni imela, zato so jo oglobili, na potrdilo pa se je morala še podpisati, čeprav ne zna ne brati ne pisati.

»Desetletna hči je bila na robu joka, mislila je, da je naredila kaj narobe,« je dejala mati deklet. »Mlajša najverjetneje niti ni razumela, kaj se je zgodilo. Mislim, da je petletnega otroka kaznovati z globo povsem neprimerno.«

No, predstavnica podjetja CH-Direct je povedala, da je treba nekje postaviti mejo: »Dvanajstletnik lahko spremlja mlajšega sorojenca na avtobusih, ne vidimo pa radi, če so mlajši.« Gre za zagotavljanje varnosti, je dodala, mlajši od dvanajstih pa so premladi, da bi bili odgovorni za mlajše. In še, da je inšpektor ravnal pravilno, držal se je predpisov. A se da pač k vsaki stvari pristopiti na več načinov, so še namignili.

No, zdaj bodo podrobno pregledali pravila in ugotavljali, ali so primerna, je sporočilo podjetje. In še, da petletnici (oziroma njenim staršem) kazni ne bo treba plačati. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije