NAVDIHUJOČE

VIDEO: Bolni fantek Roman ganil milijone ljudi

Komaj dveletni Roman je z nekaj koraki z opornicami postal spletna senzacija. Gledalci so starše zasuli z izpovedmi, kako jim je ogled posnetka povrnil upanje.
Fotografija: Romanova sreča je ganila ljudi. FOTOGRAFIJE: Facebook
Odpri galerijo
Romanova sreča je ganila ljudi. FOTOGRAFIJE: Facebook

Roman Dinkel se je rodil s hudo razvojno motnjo in se kljub slabim napovedim naučil hoditi. Njegova mama, 29-letna Whitney Dinkel, je ganljivi trenutek ujela s kamero; posnetek je objavila na spletu, tam pa je s 23 milijoni ogledov postal prava uspešnica.
Dveletnik, doma iz Kansasa v ZDA, se je rodil s spino bifido, napako, ki se pojavi, kadar se hrbtenjača in hrbtenica v maternici ne razvijata pravilno. Stanje lahko povzroči težave z gibanjem. Otroci s spino bifido ne morejo hoditi, stanje lahko vodi v paralizo. Ali bo otrok lahko hodil ali ne, je odvisno od predela in obsega poškodbe pa tudi od medicinske oskrbe, ki jo prejme pred rojstvom in po njem. Romana so operirali, ko je bil še v maternici, da bi povečali možnost, da bo nekoč hodil. Po več dneh poizkusov in padcev mu je pred kratkim končno uspelo. »Morala sem ga pustiti, da pada, da bi vedel, da ne bom vedno tam, da ga ujamem. Moral se je naučiti, kako se lahko ujame sam,« pojasnjuje mama. Uspeh malega korenjaka je še toliko večji, ker je bila njegova diagnoza zelo huda: od štirih oblik spine bifide je utrpel najhujšo, t. i. mielomeningokelo, pri kateri hrbtni mozeg izstopa navzven.


Roman se je naučil hoditi s pomočjo opornic in hojce. Na sedem sekund dolgem posnetku ves žareč in nasmejan razlaga psički Maggie, da zdaj zna hoditi. »Poglej Maggie! Hodim, Maggie!« vzklika, medtem ko se s pomočjo opornic premika po hodniku v stanovanju. Čeprav kratek, se je posnetek dotaknil številnih gledalcev, ki so pod njim zapisali sočutne komentarje. »Tako je ljubek. Veseli me, da je tako vznemirjen, da se je naučil nečesa, kar večina od nas vsak dan jemlje za samoumevno! Medtem ko to pišem, jokam,« je zapisal eden od komentatorjev. »Po vseh najslabših rečeh, ki sem jih danes videl po poročilih, mi je ta posnetek resnično polepšal dan,« je komentiral drugi. Whitney in Romanov oče Adam sta dobila na svoj spletni naslov ogromno pisem, v katerih so jima ljudje sporočali, kaj jim posnetek pomeni. »Ljudje so nama zaupali svoje zgodbe o tem, kako so bili depresivni, kako so razmišljali o samomoru ali da se trudijo premagati katero zdravstveno težavo in jih je Roman navdihnil, da so spremenili razmišljanje in svoj pogled na svet. Ob takšnih sporočilih ti je toplo pri srcu,« je dejala Whitney. »Zdi se, da je le s kratkim posnetkom vlil upanje toliko ljudem,« je še dodala. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije