POD RUŠO

Pokopališče privablja ribe

Pokopi na dnu morja postajajo izjemno priljubljeni. Mešanica betona in pepela ustreza tudi koralam.
Fotografija: Mavzolej je bil postavljen pred desetimi leti, pred tem so štiri leta zbirali dovoljenja. FOTO: Ap
Odpri galerijo
Mavzolej je bil postavljen pred desetimi leti, pred tem so štiri leta zbirali dovoljenja. FOTO: Ap

Potem ko sta Will in Daniel Payne izgubila mamo, približno dve desetletji po očetovi smrti, sta se odločila izpolniti njuno največjo željo – pokopana bosta v morju.

Oče je bil dolga leta zaposlen v obalni straži, mama pa velika ljubiteljica vode in čolnarjenja. Brata sta ju pokopala v Neptunovem spominskem grebenu, podvodnem mavzoleju pet kilometrov od obale Miami Beach. Na tem pokopališču počiva 1500 ljudi. Njihov pepel zmešajo z betonom in naredijo poseben spominski kamen, tega pa namestijo v nenavadno okolje.

Zakonca Payne sta prva, ki so ju pokopali na razširjenem delu pokopališča, velikem 6,5 hektarja in 12 metrov pod gladino. Za pokop je treba odšteti najmanj 1300 evrov, cene pa se lahko dvignejo do več tisočakov. Površina betonskih nagrobnikov je idealno okolje za korale in druge prebivalce morja. »Danes najdemo tukaj živali, ki jih prej še nismo videli. Takšne, ki so bile dolgo odsotne,« je ponosen Jim Hustlar, ki je eden izmed ustanoviteljev mavzoleja. »Našli smo dologtrnega ježa, ki je veljal za izumrlega.«

Jim si želi, da bi se mavzolej povečal v velikanski koralni greben, v katerem posamezni spominski kamni ne bodo več vidni, svojci pa bodo vedeli, da so njihovi ljubljeni postali del nečesa veličastnega. 

Jim Hutslar namešča spominski kamen. FOTO: Ap
Jim Hutslar namešča spominski kamen. FOTO: Ap

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije