NI LEP

Najgrši pes na svetu

Mešanec Scamp je bil nekoč potepuški pes. Zdaj ima že pet let ljubeč dom.
Fotografija: Zmagovalec letošnjega izbora FOTO: Sonoma-marin Fair
Odpri galerijo
Zmagovalec letošnjega izbora FOTO: Sonoma-marin Fair

Težko bi našli človeka, ki bi za svojega psa rekel, da je grd, a kljub temu v ameriški zvezni državi Kalifornija že 31 let zapored podeljujejo nagrade prav takšnim kosmatincem. Zmagovalca tekmovanja za najgršega psa na svetu čaka nagrada v višini dobrih 1000 evrov, pokal in seveda večna slava.

Čivava Tostito je sodnike prepričala s »prežvečenimi« ušesi in visečim jezikom. FOTO: Sonoma-marin Fair
Čivava Tostito je sodnike prepričala s »prežvečenimi« ušesi in visečim jezikom. FOTO: Sonoma-marin Fair
Letos je ta sicer nelaskavi naziv prejel nekoč potepuški pes, ki je imel srečo, da ga je našla ženska z velikim srcem ter mu ponudila ljubeč dom. »Ljudje so videli njegov čudoviti duh in koliko veselja je prinesel v skupnost. Rad se igra, rad ima otroke in oni njega. Res, da ni kaj posebnega na pogled, a to bogato nadoknadi s svojo osebnostjo,« je dejala Yvonne Morones, ki je kužka z ulic zloglasnega Comptona, mesta nedaleč od Los Angelesa, znanega po nasilju in tolpah, rešila pred petimi leti.


»Vozila sem se domov, ko sem opazila to ubogo ščene, vso prestrašeno, ko se je tiščalo k zidu ob prometni cesti. Pristopila sem in ves se je tresel. Ko sem videla, da nima ovratnice, sem ga pobrala in odnesla v avto. Nezaupljivo me je gledal in nisem natanko vedela, kaj naj z njim počnem, a prepričana sem bila, da sem se prav odločila. Na ulici ne bi več dolgo preživel. Ko sva se tako vozila, je na radiu začela igrati pesem One Love (Ena ljubezen, op. p.) Boba Marleyja. Pogledala sem Scampa in nenadoma je začel glavo premikati po ritmu glasbe. Kot bi vedel, da je našel dom,« je prvo srečanje z zmagovalcem opisala ponosna lastnica, ki je kužka razglasila za psa rastafarijanca. Ne glede na nego in količino balzama se njegova dlaka namreč nenehno vozla in videti je, kot bi mu rasli dredi.
 

Drugi je bil Divja stvarca


Poleg Scampa se je letošnjega tekmovanja udeležilo še skoraj 3000 psov in njihovih lastnikov, ki so prepričani, da so prav njihovi štirinožni prijatelji najbolj neprivlačni kosmatinci na svetu. Drugo mesto je zasedel triletni pekinezer, ki sliši na ime Divja stvarca, žirijo in obiskovalce pa je prepričal z izbočenimi očmi ter dolgim krivim jezikom, ki mu ves čas neprivlačno visi iz gobčka. Na tretje mesto se je uvrstila čivava Tostito. Čivave sicer pogosto zasedajo najvišja mesta na tem tekmovanju, kar pa je po besedah ene od članic žirije zgolj naključje.

Yvonne Morones je Scampa rešila pred petimi leti. FOTO: Sonoma-marin Fair
Yvonne Morones je Scampa rešila pred petimi leti. FOTO: Sonoma-marin Fair
»Pri psih sodniki iščejo posebne atribute, kot so denimo dolgi viseči jeziki, nenavadne zaplate dlak, močno izbuljene oči, razmršen videz, zaželeno je, da se čim bolj slinijo ... reči, ki se ljudem običajno zdijo neprivlačne ali odbijajoče,« je dejala Christy Gentry, ki na tekmovanju skrbi za stike z javnostjo, in dodala, da si želijo pokazati, da si prav vsi psi zaslužijo ljubezen.


»Večina teh psov je bila posvojena, a mnogi bi jim obrnili hrbet zaradi njihovega videza, saj je veliko ljudi, ki si želijo popolne pse, takšne z rodovniki in ne vem čim še. A tudi nelepi mešanci si zaslužijo ljubezen, in to si želimo pokazati ter ljudi spodbuditi, da bi posvajali tudi pse, ki so morda bolj neprivlačnega videza, a imajo veliko srce in čudovito osebnost,« je še dodala Gentryjeva. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije