NEVARNOST

Deklica po ugrizu klopa paralizirana, mama Sara svari ...

Objavljeno 23. avgust 2019 11.06 | Posodobljeno 23. avgust 2019 11.33 | Piše: N. Č.

Zdravniki so ji napovedovali najhujše.

Nujna hospitalizacija po ugrizu klopa. FOTO: Fox19, zaslonski posnetek
Mama petletne deklice Sara Mell je na lasišču svoje hčerke opazila dva klopa. Ko jo je odpeljala k zdravniku, so bili tam sprva zmedeni, saj česa podobnega prej še niso videli, piše Fox 19.

Deklici so napovedali, da ne bo več mogla hoditi in bo paralizirana. To je v primerih ugriza klopa sicer izjemno redko, a strup, ki se izloča v klopovi slini, lahko privede tudi tako daleč. »Simptomi so akutna paraliza, ki se pogosto prekriva še z drugimi nevrološkimi okvarami in boleznimi. Ko zdravniki klopa odstranijo, lahko v roku 24 ur izgine tudi paraliza,« piše Fox 19.

Srečno se je končalo tudi v primeru petletne Avery. Ko so klopa odstranili, se je zdravje petletnice stabiliziralo, simptomi pa so bili zelo hudi in ji je grozila tudi odpoved pljuč. »Ni mogla sama jesti in v nekem trenutku je začela hlastati za zrakom. Zdravniki so nas pripravili na najhujše – odpoved pljuč,« je povedala mama.

Avery so iz bolnišnice odpustili v domačo nego, zdaj jo čaka še pregled pri nevrologu, ki bo natančneje povedal, ali je bolezen pustila posledice.

Mama staršem svetuje, naj otroke redno pregledujejo, in če klopa na telesu najdejo, hitro ukrepajo. Sama domneva, da je njena hčerka klopa dobila na domačem igrišču.
Deli s prijatelji