VELIKA PRELOMNICA

»Prepotovali smo milijon kilometrov«

Objavljeno 30. maj 2019 14.36 | Posodobljeno 30. maj 2019 14.57 | Piše: A. K.

Znani slovenski akrobati Dunking Devils, ki nas vedno znova puščajo odprtih ust, letos praznujejo deseto obletnico delovanja. Ob tej posebni priložnosti so pripravili kar tri predstave v Hali Tivoli, in sicer 17. in 18. maja, z nami pa so delili nekaj zanimivih podatkov in številk, ki jih spremljajo skozi leta.

Vsi so odlični akrobati in telovadci, ki so se priučili tehnik košarke. Foto Andreas Aguilar
»Na začetku nas je bilo v ekipi osem. Sedaj je v naši akademiji več kot 80 članov, v razširjeni skupnosti pa trenira že več kot 300 otrok in mladostnikov,« nam za začetek pove idejni vodja skupine Domen Rozman.
image
Vsi so odlični akrobati in telovadci, ki so se priučili tehnik košarke. Foto Andreas Aguilar

Na dogodku ob obletnici bo nastopilo 40 ljudi iz treh različnih držav in devetih različnih skupin. Na predstavo so se pripravljali devet mesecev, razkrije Guinnessov rekorder v najvišji salti z zabijanjem Maks Veselko. »Pred sedmimi leti smo dobili idejo, pred šestimi smo naredili prvi mini test za 300 ljudi, pred petimi drugi mini test za 500 ljudi, pet let pozneje pa smo uresničili svojo končno vizijo – 8000 prodanih kart in trikrat napolnjen Tivoli,« doda Domen. Maks pove, da ekipa trdo gara.
image
Akademija Dunking Devilsov šteje več kot 80 članov. Foto Katja Pokorn

»Imamo šest treningov na teden. Seveda na njih nismo vsi, ker so termini ločeni po panogah, starosti in tako naprej. Imamo pa seveda Woop na voljo 24 ur na dan,« se zasmeji. V praksi so se treningi oziroma priprave na veliki dogodek začeli pred dobrimi tremi meseci. Kako je videti, ko so na kupu vsi člani zasedbe? »Kaotično,« se zasmeji Maks. »No, pravzaprav je vse skupaj velik organiziran kaos,« ga popravi Domen in doda, da na koncu iz tega kaosa nastane prelep diamant.
image
»Samo ena prava smer je. Navzgor!« se glasi moto akrobatske skupine.

Maks in Domen nam zaupata, da se nikoli ne sprejo, saj imajo v ekipi izjemno urejene odnose. »Pri nas ni stroge hierarhije in komande, vedno se pogovarjamo. Zdrava komunikacija ogromno prispeva k temu, da smo vsi s srcem pri stvari in da ni slabe volje,« se zasmejeta naša sogovornika in nam zaupata še nekaj zanimivih podatkov, ki jemljejo dih. Dunking Devilsi so v desetih letih svoje znanje pokazali na več kot 1800 nastopih, v 47 državah, na petih celinah. »Prepotovali smo milijon kilometrov. Kot če bi šli do Lune in nazaj pa spet do Lune!« v smehu pove Domen.

»V živo si nas je na dveh nastopih ogledalo po 17 tisoč ljudi, in sicer na neki košarkarski tekmi v Belgiji in na polfinalu svetovnega prvenstva v košarki v Barceloni,« ponosno pove Maks in doda, da so imeli največ gledalcev na Kitajskem. »Sicer ne v živo, toda letos je naš nastop za kitajsko novo leto prek televizijskih sprejemnikov gledala več kot milijarda ljudi!«
image
Družijo jih prijateljstvo, zaupanje svoboda in iskrenost. Foto Luka Maček

Seveda ob izvajanju takšnih vragolij prihaja tudi do poškodb. »Ne vemo sicer, kdo je bil največkrat poškodovan, toda dejstvo je, da so najpogostejše poškodbe zviti gležnji in poškodovana kolena. Imamo namreč opravka s pristanki z velikih višin, saj ne gre za naravno gibanje,« pove Maks in doda, da se zato toliko bolj posvečajo stabilizaciji mišic in sklepov.
»Vse skupaj je velik organiziran kaos.«


»Pri nas vedno treniramo premišljeno, razumemo sistem gibanja in se zavedamo sil. Vedno najprej premislimo, kako bi tveganje zmanjšali na minimum, in se držimo enega pravila – roke in noge preživimo, trup in glava sta nedotakljiva dela telesa.«

Ob tem obljubljajo, da za zveste oboževalce in vse tiste, ki jih zanima, česa vse so se naučili v desetletju, pripravljajo spektakel, ki ga dolgo ne bodo pozabili. 
Deli s prijatelji