PO RAZHODU

Melita, na pomoč

Objavljeno 26. marec 2020 18.00 | Posodobljeno 26. marec 2020 18.11 | Piše: Melita Kuhar*

Svetovanje, kako komunicirati z otroki ob razhodu staršev.

Kako naj ravna družina po razhodu? FOTO: Getty Images
Kaj je blaginja otroka, ko se ločijo njegovi starši? Statistika ločitev v Sloveniji pravi, da se razveže vsak tretji par, a lahko k tej številki prištejemo še tiste, ki živijo na koruzi. Ne moremo si zatiskati oči pred dejstvom, da se marsikateremu otroku podre svet, ko se sooči z razdrtjem družine. Danes pustimo ob strani vzroke za razhod staršev. O tem sem že veliko pisala in si več lahko preberete v moji prvi knjigi Iskreno o partnerstvu, ki jo najdete v vseh bolje založenih knjigarnah in seveda knjižnicah.
Ko odrasla človeka, moški in ženska, ki imata otroke, ne moreta, nočeta ali ne zmoreta več živeti skupaj, sprejmeta odločitev o ločitvi, morata biti pripravljena nositi tudi posledice te odločitve. Vesela sem, da vedno več že ločenih parov pride k meni v Svetovalnico po nasvet, kako oblikovati primerno in sodelujočo komunikacijo med njima, da bi bila kar najustreznejša za otroke. Da, to je prava odgovornost za dobrobit otrok.

V otroku se namreč ob razpadu družinske dinamike pojavita močan strah in občutek pomanjkanja varnosti. Kaj bo sedaj z menoj? Kako bom odslej živel? Kdaj bom videl mamico in kdaj očija? Pri kom bom pretežno živel? Kje bo moje nove zatočišče? Vse to so običajno neizgovorjena vprašanja otrok, ki se morajo soočiti in sprijazniti z nastalimi spremembami. Ravno zato je res pomembno, da so starši oz. po ločitvi bivša partnerja zmoreta poriniti na stran vsa nerešena partnerska nesoglasja in se potruditi oblikovati nove temelje medsebojnega starševskega sodelovanja.

Vsekakor vem, kako težko je iti skozi mnoge zamere, frustracije, čustveno bolečino in razočaranja, ki so se nakopičili v času trajanja zveze. Ker jih kot par nista zmogla, znala ali hotela razreševati, bodo ostali kamen spotike med vama, zato sta verjetno tudi šla vsak svojo pot. Kljub odraslim zgoraj opisanim bolečinam in zameram pa smo dolžni biti zdrav zgled in nosilec razuma in sodelovanja za otroke, saj so oni kolateralna škoda razpada družinske celice, zato res pozivam vse bivše partnerje, ki ste starši, da odgovorno pristopate k novi in zreli komunikaciji. Niso dovoljene laži in manipulacije otrok v smislu »saj mogoče pa bomo nekoč spet skupaj« ali »oči/mami je kriv/-a, da sem se ločil/-a«.

Vem, da v sebi premišljujete, da res ni mogoče komunicirati z bivšim, ker je bil nemogoč, nasilen, ignorantski in ni nikoli prevzemal odgovornosti za otroka, kako naj mu torej sedaj zaupate. Ali se moški boji, da mu bo bivša partnerica po ločitvi onemogočala stike z otrokom, zato včasih pristaja na vsa mogoča izsiljevanja in poniževanja, da bi občasno lahko imel otroke. Mnogo je čustveno zelo težkih ločitvenih zgodb, a vseeno pozivam k zrelosti odrasle osebnosti, kar naj bi bili starši, in vas prosim, da se potrudite in res porinete na stran vso nerazrešeno toksično prtljago vajinega propadlega odnosa. Sedaj gre za vajinega otroka!

Če želite sebi in svojim otrokom omogočiti zdrav osebnostni in čustveni razvoj tudi po razhodu, se opremite z vsemi potrebnimi informacijami, da bo prehod iz družinskega razpadlega gnezda v oblikovanje dveh domov za otroka čim bolj primeren, ljubeč in sodelujoč z bivšim partnerjem. Otroci se počutijo najbolj varne, sprejete in mirne, ko opazujejo ločene starše, ki med seboj dobro sodelujejo in se obveščajo o potrebah otroka ter enakovredno in ljubeče skrbijo za svoje potomstvo.

*Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose, družinsko dinamiko in podporo najstnikom
Deli s prijatelji