TEJA HAUPTMAN

Med dvema ognjema

Objavljeno 27. september 2020 18.22 | Posodobljeno 27. september 2020 18.04 | Piše: Tomaž Mihelič in Drago Perko, FOTO: Bohak, osebni arhiv

Eden od snovalcev slovenske kolesarske pravljice je tudi Andrej Hauptman. Legendarni športnik, dobitnik bronaste medalje s svetovnega prvenstva v Lizboni 2001. in peti z olimpijskih iger v Atenah 2004. je tudi tokrat tesno povezan s sanjskim razpletom na nedavni dirki po Franciji. Po eni strani se je kot športni direktor ekipe UAE veselil z varovancem Tadejem Pogačarjem, hkrati pa sta z ženo Tejo tolažila za trenutek nesrečnega Primoža Rogliča in njegovo Loro Klinc.

Teja in Lora sta dobri prijateljici, sodelavki in partnerici kolesarskih asov.
V resnici so družine vseh treh kolesarskih junakov iz Ljubljane, Strahovelj in Klanca pri Rumendi, kakor so zaradi sončne barve majice zmagovalca preimenovali Komendo, bistveno bolj povezane, kot se zdi na prvi pogled. Skupni imenovalec ni le disciplina, ki kroji njihova življenja, ampak Andrej Hauptman, selektor, mentor, vzornik in predvsem prijatelj. Skupaj z ženo Tejo sta razpeta med oba tabora, kajti on je športni direktor zmagovalnega kluba, ona pa sodelavka Rogličeve srčne izbranke Lore Klinc. Vsi pa so med seboj dobri prijatelji.

Tadej je bil tisti, ki je arabske šejke nagovoril, naj bodo pozorni na biser iz Slovenije, in ko je šlo zares, so našega stratega poklicali, da jim pomaga uresničiti rumeni cilj. To je Hauptmanovima malce pokvarilo načrte, saj sta jo želela na zadnji teden Toura mahniti v Francijo z avtodomom, čisto družinsko. A služba je služba in Andrej je moral v Pogačarjevo ekipo, Teja pa je z otrokoma navijala kar iz domače dnevne sobe. Na koncu se je vse izkazalo za zmagovalno odločitev, in ko so se v enem taboru veselili, so si v drugem brisali solze razočaranja. Tudi pri tem sta Haumptmanova odigrala pomembni vlogi.

image
Ko Rogličevi in Hauptmanovi združijo delo z užitkom.
»Od kronometra dalje sem ves čas mislila na Loro in Primoža. Sprva sploh nisem vedela, kaj naj ji napišem, saj vem, da sta oba živela za ta cilj, zmago na Touru. Poskušala sem jo potolažiti, vendar nisem pretiravala. Naj se sliši še tako klišejsko, a le čas celi rane in vem, da Primož še zdaleč ni rekel zadnje v bitki za Tour de France,« je prepričana Teja, ki je vse skupaj spremljala z mešanimi občutki. »Bilo je čudovito! Že tisočkrat so me vprašali, za koga navijam, in vedno sem odločna, da za oba enako. Gre za zgodovinski dosežek in nismo ga še povsem dojeli. Vseskozi sem upala, da ne bi kdo od naših odpadel, in ponosna sem na moža, da je znal v ključnih trenutkih pomiriti Tadeja in ga motivirati za nadaljnje etape,« še pripomni.

Prijateljstvo je na prvem mestu

Nezanemarljivo je dejstvo, da sta se dve kolesarski družini, govorimo o Rogličevih in Hauptmanovih, prvič srečali leta 2007 na svetovnem prvenstvu v Bergnu. Kmalu za tem so že družno preverjali traso v Avstriji in se zbližali ter od športnih kolegov prerasli v tesne družinske prijatelje. »Ves čas sem pozorno brala Lorine zapise v Poletu,« nam razkrije, čeprav takrat še ni slutila, da bo prispevala delček v mozaik Lorinega literarnega prvenca Kilometer nič. Zdaj ji pomaga pri promociji knjige, postala je njena sodelavka in hkrati še dobra prijateljica, s katero sta pravi zaupnici in si vedno priskočita na pomoč. In četudi je narava dela takšna, da sta njuna moža vsak v svoji ekipi, torej tekmeca, znajo po dirkah in napornih etapah izključiti službene obveznosti in se osredotočiti na pristno medsebojno povezanost, katere glavni komponenti sta strast do kolesarstva in ljubezen do življenja.
Deli s prijatelji