V NOVI VLOGI

Kar Tanja Ribič hoče, tudi dobi!

Vsestranska igralka Tanja Ribič je kar dolgo časa pripravljala stand up muzikal z naslovom Tako ti je, mala. »Ideja se mi je porodila pred dvema letoma in pol,« pravi. »Najprej sem vedela, o čem bi želela narediti predstavo, potem pa sem dobila zamisel za naslov.« Slednjega je navdihnila legendarna skladba skupine Bijelo dugme – Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac.
Fotografija: Igralko boste videli v več različnih vlogah.
Odpri galerijo
Igralko boste videli v več različnih vlogah.

Če kdo, potem Tanja zagotovo dobro ve, kako je biti poročen z Bosancem in ostati resen. Zato bo prvi slovenski ženski stand up muzikal njena iskrena izpoved, ob kateri se boste do solz nasmejali in izvedeli vse o drznih Zasavkah, samovšečnih Balkancih, neuspešnih ljubimcih in predvsem o Tanji Ribič.

Đurov smeh je zlata vreden

»Besedilo predstave se dotika odnosov med moškimi in ženskami, govorim pa seveda tudi o svojem življenju ter primerjam Slovence in južne narode. Nekaj izkušenj pa že imam z njimi, saj sem že šestindvajset let srečna z Bosancem,« se pošali. In kakšna je največja razlika med Slovenci in Bosanci?
Skladba, katere besedilo je napisala njena hči Zala, bo edina bolj nežna pesem večera. Ob drugih se boste pošteno nasmejali.
Skladba, katere besedilo je napisala njena hči Zala, bo edina bolj nežna pesem večera. Ob drugih se boste pošteno nasmejali.

»Ne poznam vseh Bosancev,« se namuzne, »a moj je res smešen. Seveda sva resna v odnosu, a se tudi ogromno smejimo.« Čeprav je Branko Đurić - Đuro znan po tem, da se zna včasih s povsem resnim obrazom tudi pošaliti, ga Tanja že predobro pozna. »Kar dobro ga preberem in danes se tudi temu že smeji.« Vsekakor pa se znata dodobra pošaliti na svoj račun. »Nedvomno,« pravi, »zato je tudi v predstavi kar nekaj šal na moj račun in na račun Slovencev.«

Najprej je za pomoč pri ustvarjanju prosila Roka Vilčnika, ki pa ji je hitro svetoval, naj besedilo pripravi sama, po svojih izkušnjah. Tako je nastala monokomedija. »Iskreno je najbolj smešno,« pravi svetlolasa igralka. »A ni bilo lahko. Primanjkovalo mi je samozavesti, zato sem precej spraševala ljudi za mnenje. Potem pa se mi je odprlo in ugotovila sem, da imam res veliko materiala.« Pri ustvarjanju se je seveda naslonila tudi na svojega ljubljenega Đura.
Tanja Ribič pravi, da se moramo znati pošaliti tudi na svoj račun.
Tanja Ribič pravi, da se moramo znati pošaliti tudi na svoj račun.

»Vedno drug drugega sprašujeva za nasvete, in tako kot sem bila jaz ob njem med nastajanjem Đurologije, je bil tokrat on ob meni. Ogromno mi je pomenilo, kadar se je iz srca nasmejal, ker sem vedela, da je iskren.«

Brez dlake na jeziku

V predstavi poje in igra, kar ji je dobro znano, stand up pa je zanjo nekaj novejšega. »V tem se še kalim,« prizna, »vendar uživam pri tem. Najbolj pa mi je še vedno pri srcu, kadar igram neki lik, sem smešna gospa, ki govori v narečju in podobno.« Ugotovila je tudi, da je petje pogrešala, a najraje zapoje v gledališkem formatu.


»Petje sem kar malce zatrla v sebi, bilo je, kot bi mi del duše krnel brez njega. Da sem spet začela, je zaslužen ravno Goran Rukavina, ki z menoj nastopa v tej predstavi in s katerim sva se ujela že pri ustvarjanju muzikala Trač.« Tako je nastala tudi skupina, imenovana Ribiči. »Goran je prav tako uglasbil zelo čustveno besedilo, ki ga je spisala moja Zala,« ponosno doda Tanja, ki hčerkino skladbo Vsemir zapoje tudi v muzikalu Tako ti je, mala.
Igralka še doda, da jo že od nekdaj zanimajo razlike med narodi in etnologija.

»Značilnosti narodov so pogosto povezane s podnebjem in zgodovino, kar počasi pronica v gene.« In po kateri lastnosti so najbolj znane Trboveljčanke? »Težko najdeš kakšno dlako na jeziku,« izstreli kot iz topa. »In ne pustimo si kar reči ne, ne da se nas kar tako odkrižati. To, kar Zasavka hoče, bo tudi dobila. Rudarsko okolje je tudi ženske naredilo močnejše.«


Kar Zasavka hoče, to Zasavka dobi.
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije