AJURVEDA

Zimska razvajanja

Dolga temna jutra prinesejo melanholijo in otožnost. Ajurveda pozna nekaj ritualov, da ju vsaj malo omilimo.
Fotografija: Telesu zagotovite dovolj počitka in prehrano, ki krepi imunski sistem.
Odpri galerijo
Telesu zagotovite dovolj počitka in prehrano, ki krepi imunski sistem.

Pozimi radi tarnamo, da smo se zredili, polenili ali postali preprosto manj učinkoviti, hkrati se spopadamo z depresijo in temnim razpoloženjem. Kaj svetujejo ajurvedski strokovnjaki?

Pripravite si čaj za razstrupljanje: ajurveda pravi, da zmešajte začimbe v dva litra vrele vode, in sicer čajno žličko celega komarčka, čajno žličko korena sleza in dva velika lista mete.

Jejte bolj adstringentno, grenko in sladko hrano. To ne pomeni težkih koncentriranih sladkarij, temveč več polnozrnatega riža, pšenice in polnomastnih mlečnih izdelkov. Ta živila namreč ohladijo telo in umirjajo srce. Hrano začinite s cimetom, komarčkom in koriandrom.

Posegajte po vrtnicah: razvajajte se z njihovim čudovitim vonjem in pijte vrtnični čaj, ki ga lahko namočite v vročem mleku, da umirite čustva. Uporabljate lahko tudi eterično olje vrtnice, najljubše rože Krišne. Znana je po tem, da vzbuja ljubeče občutke, povezana je tudi z romantiko, osvajanjem in celo odpuščanjem. Mnogi pravijo, da lahko omehča najbolj trda in groba srca.
Privoščite si masaže: s prijaznimi aromatičnimi olji, posebej izdelanimi za vaš tip telesa oziroma vašo došo (vata, pita, kapa), ki jih najdete v kakšnih specializiranih trgovinah.

Pijte pijače brez kofeina. Priporočamo zeliščne čaje ali brezkofeinske zelene in črne. Kava lahko povzroča številne težave od odvisnosti in razdraženega črevesja do nespečnosti, kronične utrujenosti in celo napadov panike. Kronično zaprtim pomaga pri stimulaciji črevesja, a s čezmerno rabo se ta refleks, ki ga načeloma lahko spodbudimo s samo kozarcem vode zjutraj, ne le zmanjša, temveč postane odvisen od kofeina. Delovanje našega črevesja pa je močno povezano tudi z našim umom in notranjim mirom.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije