Zdrava usta, zdrav organizem

Zdravje v ustni votlini je pomembno za celotno zdravje človeka, poudarjajo zobozdravniki; pomembni so redni stomatološki pregledi ustne votline in čim prejšnja odstranitev dejavnikov tveganja.
Fotografija: Z rednimi obiski pri zobozdravniku bomo ohranjali zobe zdrave. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Z rednimi obiski pri zobozdravniku bomo ohranjali zobe zdrave. FOTO: Guliver/Getty Images

Usta so pogosto kazalnik različnih kroničnih obolenj. Tako lahko opazujemo spremembe, ki so lahko simptomi sladkornih ali avtoimunskih bolezni, zmanjšanja imunske odpornosti in tudi rakastih obolenj, je ob nedavnem svetovnem dnevu ustnega zdravja povedala zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumić, direktorica Zobozdravstvene in estetske Klinike Križaj.
Aleksandra Križaj Dumić poudarja, da so najboljša preventiva redni stomatološki pregledi ustne votline. FOTO: osebni arhiv
Aleksandra Križaj Dumić poudarja, da so najboljša preventiva redni stomatološki pregledi ustne votline. FOTO: osebni arhiv

»Najpogosteje se rak pojavi na ustnem dnu, ustnici, jeziku in nebu. Zato je najboljša preventiva odstranitev dejavnikov tveganja, ki so kajenje, alkohol, slaba ustna higiena, z rednimi stomatološkimi pregledi ustne votline najmanj enkrat na leto.«

Bolniki z rakom v ustni votlini največkrat obiščejo zdravnika ali zobozdravnika zaradi težjega požiranja, težav pri nošenju protez, slabega zadaha, krvavega izcedka, nabiranja krvi v ustih in bolečine, pravi sogovornica in dodaja, da se tumorji v zgodnji fazi največkrat kažejo kot rdečkasta ali belkasta sprememba na sluznici.
Najpomembnejša je redna ustna higiena. FOTO: Guliver/Getty Images
Najpomembnejša je redna ustna higiena. FOTO: Guliver/Getty Images

»Kažejo se kot razjeda, ki traja več tednov ali mesecev in se ne zaceli, prav tako večkrat zakrvavi. V začetku tumorji ne bolijo, v napredovalni fazi pa je bolečina navadno precej pogostejša.« Rak ustne votline in ustnega dela žrela v začetku ne boli, zato je še bolj pomembno, da se človek samopregleduje oziroma to opravi njegov zobozdravnik, svetuje Križajeva.
 

Celovit pregled ustne votline


Verjetno ni treba posebno poudarjati, da je najpomembnejša v skrbi za zdrave zobe stalna in redna ustna higiena. Čiščenje zob zjutraj, po vsakem obroku in pred spanjem je rutina, ki jo je treba razviti že v zgodnjem otroštvu. Prav tako je treba redno obiskovati zobozdravnika. Pregledal in pretipal bo tudi ustno votlino, pravi sogovornica.

»Pregledamo ustnice, ustno dno, jezik, trdo in mehko nebo in zadnjo steno žrela. Strukture temeljito pretipljemo, da izključimo prisotnost zatrdlin. Ob pregledu ustne votline smo pozorni predvsem na kronične razjede, ki ne bolijo in nespremenjene vztrajajo dalj časa ali pa se počasi povečujejo. Opazujemo tudi morebitne izrastke oziroma polipe, izbokline in bule.« Križaj Dumićeva pravi, da so belkasto-rdečkaste spremembe navadno posledica kroničnega draženja sluznice, bodisi mehansko, kemično ali toplotno, ob prisotnosti dejavnikov tveganja pa je verjetnost njihove spremembe v rakasto obolenje večja.
Sladkarije so največji sovražnik. FOTO: Guliver/Getty Images
Sladkarije so največji sovražnik. FOTO: Guliver/Getty Images

»Temeljito pretipamo tudi vratne bezgavke, iščemo morebitne neboleče zatrdline. Te so lahko premične ali vraščene v okolno tkivo. Ko ugotovimo sumljivo spremembo, pacienta pošljemo k maksilofacialnemu kirurgu v nadaljnjo obravnavo,« je še pojasnila.
 

Pomen prehrane


Na zdravju zob se tudi vidi, kako sicer živimo. Vsakodnevni stres, nepravilna prehrana in pomanjkanje časa za zdravje se odslikavajo na zdravju zob, se strinjajo stomatologi. Poleg ustne higiene je pomembna pravilna prehrana. Bogata z vitamini, minerali in drugimi snovmi, ki so pomembne za zdravje celotnega organizma, v mnogočem vpliva na pravilen razvoj zob in njihovo mineralizacijo pri otrocih in odraslih.


Raznovrstna in uravnotežena prehrana pa izogibanje nasičenim maščobam in sladkorju, ki je glavni sovražnik naših zob, sta pomembna pogoja za ohranitev njihovega zdravja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije