DUHOVNE TEHNIKE

Zakaj morate otroke naučiti meditirati

Otroci imajo v glavi manj ovir, zadržkov in zakoreninjenih prepričanj. Namesto kaznovanja in omejevanja jih raje vzgajajte z meditacijo.
Fotografija: Otroku koristi, da se zna umiriti in zbrati v času, ko nas bombardirajo z informacijami in impulzi.
Odpri galerijo
Otroku koristi, da se zna umiriti in zbrati v času, ko nas bombardirajo z informacijami in impulzi.

Otroci osnove meditacije obvladujejo samodejno, saj imajo v glavi manj ovir in zadržkov ter zakoreninjenih prepričanj o svetu. Odrasli pa se moramo, obratno, priklopiti na tak način razmišljanja, saj smo nenehno preplavljeni z mislimi, strahovi, vzorci, informacijami, ki blokirajo naše naravno stanje zavesti. Izkušnje potrjujejo, da lahko otroci zlahka usvojijo tehnike sproščanja. Naučimo jih torej, kako se osredotočijo na dihanje in se zasidrajo v trenutku.

Otroški um je nenehno na preži – opazuje, sprašuje, odkriva in sklepa. Meditacija pomaga pri vsem tem, nauči jih uravnavati čustva, spodbuja pa tudi razvoj kognitivnih funkcij, ki bodo v odraslosti dober temelj za sposobnosti odločanja in spopadanje s stresom.

Meditacija se nam pomaga zbrati. Sodobni svet namreč zahteva, da se hitreje odzivamo na impulze, predelujemo informacije in delujemo. Nenehno preskakovanje med internetom, videoigrami, družabnimi mediji, šolskim delom in pametnimi telefoni zahteva, da se otroci že zgodaj naučijo večopravilnosti. Čeprav je ta sposobnost včasih koristna, se mora otrok znati tudi osredotočiti na eno stvar hkrati ter ohranjati pozornost.

Spodbuja samozavest in ljubezen do sebe. Vsi kdaj čutimo, da nismo dovolj dobri, kar lahko izvira iz otroštva. Lahko je podlaga za to situacija, v kateri nam je bilo nerodno, ko se nismo znali vključiti v šoli, so se norčevali iz nas, nas zasmehovali … Vse to je lahko vtisnilo negativno prepričanje v podzavest. Meditacija ga lahko pomaga razrahljati.
Prinaša večjo notranjo stabilnost in varnost. Z umirjanjem uma namreč upočasni čvekača v naši glavi, da se lahko sprostimo, notranje umirimo in občutimo veselje, kar prežene strahove, dvome in negotovosti.

Zmanjšuje stres, ki so ga deležni že otroci. Vemo, da vpliva na zdravje in dobro počutje, in v storilnostno naravnanem in tekmovalnem sodobnem svetu je zato zlata vredno, če se znamo sproščati in se spopasti z njim. Tako kot odrasli se otroci zavedajo trenutka in se znajo čustveno odmakniti od dogajanja. Ko se umiri um, mu telo sledi. Ko um ni napet, lahko najbolje deluje.Če znajo otroci zmanjšati napetost, so uspešnejši v šoli, bolj ustvarjalni in družabno bolj vešči.

Meditacija spodbuja zdrav čustveni razvoj. Otroci se danes soočajo z mnogo več strahovi kot nekoč – da ne bodo sprejeti, pred izgubo bližnjih, pred spremembami itd. Čustvena stabilnost, ki jo spodbuja meditacija, jim omogoča, da se laže prebijejo skozi trenutke negotovosti in obupa. Meditacija spodbuja sposobnost reševanja težav, potrpežljivost, samopomirjanja in soočanja s strahovi. Na kratko, omogoča nam lažje predelovanje negativnih čustev.

Spodbuja pa tudi sočutje in povezanost, kar dokazujejo mnoge študije. Na univerzi Northeastern so dokazali, da meditacija sproža pripravljenost pomagati trpečim ljudem, čeprav še niso dognali, zakaj. Predvidevajo, da pri otrocih spodbudi osredotočenje na določene stvari v okolju, poleg tega pa ustvari nevronske povezave v možganih, ki jim omogoča, da zaznavajo povezanost človeštva in trpljenje tega ne glede na njihove odnose in razmerja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije