ŽENSKO ZDRAVJE

Z zdravili nad miome, shizofrenijo in raka

Najuspešnejši madžarski farmacevt Gedeon Richter je prisoten tudi v Sloveniji. Srčika njegove dejavnosti je raziskovanje, ki se med drugim osredotoča na zdravje žensk.
Fotografija: Zgradba, v kateri se nahajajo laboratoriji za raziskovanje in razvoj. FOTO: Gedeon Richter
Odpri galerijo
Zgradba, v kateri se nahajajo laboratoriji za raziskovanje in razvoj. FOTO: Gedeon Richter

Tako kot Slovenci imajo tudi Madžari svojega izjemno uspešnega farmacevta, na katerega so zelo ponosni. Družba Gedeon Richter je danes eno večjih farmacevtskih podjetij v srednji in vzhodni Evropi, zrasla pa je iz majhne lekarne, ki jo je odprl in vodil vizionarski farmacevt, po katerem se podjetje imenuje.
Po žalostni usodi v farmacijo
Osirotel še kot otrok je leta 1872 Gedeon Richter že zgodaj vedel, da bo farmacevt. Proučevalci Richterjevega življenja predvidevajo, da ga je k temu poklicu spodbudila prav smrt očeta in matere, ki bi, če bi bila pri roki primerna zdravila, lahko premagala bolezni, ki sta ju spravili v grob. Pri 15 letih je šel za vajenca v lekarno v Gyöngyösu, kjer je živel, kasneje pa praktično znanje nadgradil še s študijem na univerzi v Budimpešti. Ukaželjnost ga je dve leti po koncu študija gnala na potovanje po Evropi, katerega cilj je bilo seznanjanje z najnovejšimi farmacevtskimi dosežki. Prav na tem potovanju je prišel v stik z organoterapijo, tedaj povsem novim načinom zdravljenja, ki je temeljilo na uporabi izvlečkov iz živalskih organov. Takoj se je zavedel, kako revolucionarna je. Ob vrnitvi na Madžarsko se ji je v celoti posvetil. Prvi izdelek, ki ga je razvil na podlagi svojih raziskovanj, je bil tonogen suprarenale, ki je vseboval hormon nadledvične žleze adrenalin. Novi izdelek je predstavil javnosti leta 1902.
Od lekarnarja do največjega farmacevta
Leta 1901 je Richter odprl svojo prvo lekarno, ki pa je šest let po odprtju postala premajhna za veliko povpraševanje po njegovih zdravilih. Leta 1907 je v Budimpešti zgradil moderno farmacevtsko tovarno. Njegova vedoželjnost, vztrajno iskanje inovacij in želja, da bi ljudem pomagal s kakovostnimi zdravili, so se izkazali kot recept za uspeh. Med zdravili, ki jih je razvil, so številna na tržišču postala prava uspešnica, denimo dezinfekcijsko sredstvo hyperol in antipiretik kalmopry, ki sta na Madžarskem priljubljena še danes. Njegova zdravila so kmalu prodrla tudi na tuje trge. Do leta 1930 je bil Gedeon Richter eden največjih izvoznikov na Madžarskem. Življenje Gedeona Richterja se je tragično končalo leta 1944, v času druge svetovne vojne, ko je kot Žid po rodu postal ena od žrtev skrajne desničarske stranke na Madžarskem, ki je sledila Hitlerjevim načelom. Skupaj z drugimi moškimi in ženskami so takrat 72-letnika odpeljali do Donave, kjer se je moral sleči do golega, in ga nato ustrelili.
Raziskovalni duh ostaja
Čeprav Gedeona Richterja ni več, pa njegov živahni znanstveni duh še vedno živi v tovarni, ki nosi njegovo ime. Nahaja se v Budimpešti, prav na kraju, kjer je stala tovarna pokojnega farmacevta, le da je površina, ki jo zavzemajo njeni obrati, precej večja kot nekoč. Richter je največji madžarski proizvajalec zdravil. Prisoten je na petih kontinentih, samo z izvozom pa ustvari več kot 90 odstotkov letnega prometa, ki je 2016 znašal 1136,3 milijona evrov. Podjetje proizvaja več kot 200 zdravil – originalnih, generičnih in zdravil po licenci, njegov pogled pa je, tako kot pogled njegovega prvotnega lastnika, usmerjen v prihodnost. Ponos podjetja je v tovarniškem kompleksu postavljena moderna arhitekturna mojstrovina, bleščeči kvader, ki se zaključi z zgradbo v obliki črke U, v kateri domujeta raziskovalni in razvojni oddelek, ki ga sestavlja več kot 1000 zaposlenih. Gre za največjo enoto za raziskave in razvoj v srednji in vzhodni Evropi. »Verjamemo, da je prihodnost v inovativnosti, zato raziskovanju posvečamo veliko pozornosti,« poudarja Adám Demeter, namestnik oddelka za kemijo pri Gedeon Richterju.
Tri smeri raziskovanja
»Osredotočamo se na tri področja – ginekologijo, originalne raziskave in biotehnologijo. Na področju ginekologije je naš paradni produkt esmya, zdravilo za neinvazivno zdravljenje miomov v maternici. Na področju originalnih raziskav se ukvarjamo z boleznimi osrednjega živčevja – debelostjo, s kognitivnimi motnjami, z migrenami in avtizmom. Trenutno je največji dosežek na tem področju kariprazin, antipsihotično zdravilo za zdravljenje shizofrenije in bipolarne manije pri odraslih,« pojasnjuje Demeter. V biotehnološkem laboratoriju razvijajo zdravila iz celic sesalcev, vzgojenih v bioloških bioreaktorjih, denimo protitelesa za zdravljenje raka in kroničnih vnetnih bolezni. »Biotehnologija je zelo pomembna smer za prihodnost v farmacevtski industriji. Pet od desetih najbolje prodajanih zdravil na svetu je biotehnoloških. Z biotehnologijo se ukvarja več kot tretjina vseh raziskav v farmaciji. Mislim, da se podjetjem, ki ne bodo stopila na ta vlak, slabo piše.«
V Sloveniji za zdravje žensk
Od leta 2012 je podjetje Gedeon Richter prisotno tudi v Sloveniji. Pri nas se osredotoča predvsem na zdravila, povezana z zdravjem žensk. Zdravniki lahko predpisujejo njihov ulipristalacetat, zdravilo za zdravljenje miomov v maternici, ki se ga od leta 2015 lahko uporablja tudi za dolgotrajno ponavljajoče zdravljenje. V lekarnah dobimo njihove kontracepcijske tabletke različnih vrst, tudi progesteronsko, ki je primerna za doječe matere, ter estrogensko zdravilo v pršilu, ki blaži simptome menopavze.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije