Najučinkovitejši način za preprečevanje znojenja stopal

Neprijeten vonj, ki ga zaradi znojenja oddajajo stopala, odpravite z edinim učinkovitim načinom.
Fotografija: Najučinkovitejša zaščita pred neprijetnimi vonjavami je temeljita higiena. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Najučinkovitejša zaščita pred neprijetnimi vonjavami je temeljita higiena. FOTO: Thinkstock

Za premagovanje neprijetnega vonja stopal so na tržišču posebni dezodoranti, ki lahko preprečijo zadrego, a teh v resnici ne potrebujete. Za svežino tega dela telesa so dovolj voda, milo in kakovostna obutev.

Pomaga temeljita higiena

»Posebni dezodoranti lahko pomagajo, a resnično učinkovita je le temeljita in redna higiena stopal,« je povedala nemška dermatologinja Ingrid Schmoeckel. Za neprijeten vonj tega dela telesa so namreč krive bakterije, ki razkrajajo znoj. Stopala se izdatno znojijo, in kadar znoj ne more izhlapeti, ga mikroorganizmi razkrajajo in pri tem sproščajo neljube vonjave. Količina znoja in intenzivnost vonja sta pogojeni tudi z dednim zapisom, a ne glede na gene je zadevo mogoče preprečiti na povsem preprost način: z rednim umivanjem nog ter nošenjem kakovostne, in kadar je le mogoče, odprte obutve, za kar je toplejši del leta idealen.

Ne le umivanje, tudi sušenje

Tako kot umivanje je pomembno tudi dosledno sušenje stopal. Če ostanejo vlažna, največkrat med prsti, se tam pretirano namnožijo glivice, ki pripomorejo k neprijetnemu vonju in povzročijo celo tako imenovano atletsko stopalo.

Da bi se temu izognili, vsak dan ali večkrat na dan umivajte stopala in obuvajte sveže nogavice, poleti nosite odprto, zračno obutev, in kadar je le mogoče, hodite bosi. S tem ne boste preprečili le neprijetnega vonja, temveč boste koristili tudi zdravju stopal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije