MAČJE ŽIVLJENJE

Mačka je varuh vašega zdravja: katere bolezni zdravi in katere čuti

Študija avstralskega inštituta, ki je zajela okoli šest tisoč anketirancev, je razkrila pri ljudeh, ki imajo hišne ljubljenčke, v povprečju nižji krvni tlak in nižjo raven holesterola v krvi.
Fotografija: FOTO: S. J.
Odpri galerijo
FOTO: S. J.

Vibracije, ki jih povzroča mačka med predenjem, delujejo kot pravo pomirjevalo na človeški živčni sistem, zato se njihovim lastnikom sprostijo vsakodnevne napetosti in stres. Bližina hišnih ljubljenčkov izboljša razpoloženje, ob njih smo bolj veseli in sproščeni, zato smo manj dovzetni za stres in bolezni, ki jih ta povzroča. Zanimivo je, da so družinski člani, ki imajo hišnega ljubljenčka, med seboj bolj povezani in veliko lažje ter hitreje rešujejo konflikte. Na enak način hišni ljubljenčki zadovoljijo človekovo potrebo po dotiku, nežnosti in božanju, ki jih še posebej primanjkuje starejšim in osamljenim ljudem.

Študija avstralskega inštituta Baker Medical Research, ki je zajela okoli šest tisoč anketirancev, je razkrila pri ljudeh, ki imajo hišne ljubljenčke, v povprečju nižji krvni tlak in nižjo raven holesterola v krvi, zato so manj izpostavljeni tveganju za srčni infarkt in druge srčne ter krvne bolezni.

FOTO: S. J.
FOTO: S. J.

Zdravilna moč mačjega predenja

Pri odločanju za  hišnega ljubljenčka med mačko in psom velikokrat zmaga mačje predenje. Dejansko ta specifični zvok ne samo pomirja, ampak tudi vrača v preteklost, ko si hiše brez mačke in ognjišča ni bilo moč predstavljati. Ko smo imeli manj materialnih dobrin in več duševnega miru, se je čas zdel neskončno dolg. Medtem ko je v peči prasketal ogenj, v petrolejki švigal plamen in zunaj padal sneg, je mačka tiho in prijetno predla.

Predenje zmanjšuje stres in opozori na bolezen

Vibracije, ki jih povzroča mačka med predenjem, delujejo kot pomirjevalo na človeški živčni sistem. Na ta način se zmanjšata vsakodnevna napetost in stres. Vendar pa mačje predenje ni vedno enako. Po številnih raziskavah so znanstveniki prišli do zaključka, da je predenje različno, ko gre za zadovoljstvo mačke ali opozarjanje lastnika na določeno bolezen. Ko mačke začutijo bolezen, bo njihov način predenja odvisen tudi od vrste bolezni, ugotavlja ena od raziskav, ki se ukvarja s tem pojavom.

FOTO: S. J.
FOTO: S. J.

Predenje je ugodno za astmatike

Frekvence mačjega predenja naj bi bile ugodne tudi za dihala, od česar imajo največ koristi astmatiki. Obstajajo pričevanja kroničnih astmatikov, ki so si nabavili mačko ravno zaradi te bolezni, da so od takrat močno zmanjšali količino zdravil. Seveda je pogoj, da niste alergični na mačjo dlako.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas