NA ZDRAVJE

Hemoroidi so še vedno tabu

So povečano vensko ožilje, posledica vnetja zadnjika in obzadnjika, običajno so povezani z motnjami odvajanja blata, predvsem zaprtjem.
Fotografija: Ljudje o teh težavah neradi govorijo. FOTO: Absolutimages/Getty Images
Odpri galerijo
Ljudje o teh težavah neradi govorijo. FOTO: Absolutimages/Getty Images

Majhne hemorodialne žilne vozle imamo skoraj vsi, v določenih obdobjih pa se razširijo, vnamejo in tudi zakrvavijo. Hemoroidi so povečano vensko ožilje, posledica vnetja zadnjika in obzadnjika, običajno pa so povezani z motnjami odvajanja blata, predvsem zaprtjem.

V prehrano je treba vključiti dovolj vlaknin. FOTO: Marilyna/Getty Images
V prehrano je treba vključiti dovolj vlaknin. FOTO: Marilyna/Getty Images

»To lahko povzroča bolečino, tudi anemijo ob ponavljajočih se krvavitvah. Hemoroidi so nekako še vedno tabu tema, saj ljudje o teh težavah neradi govorijo, vsaj enkrat v življenju pa jih ima vsaj polovica odraslega prebivalstva, oba spola,« pojasnjuje prim. dr. Borut Kocijančič, dr. med., iz Medicinskega centra Barsos. »Hemoroidi nastanejo zaradi povečanega pritiska na žile v analnem predelu. Dejavniki, ki vplivajo na težave s hemoroidi, so debelost, neustrezna prehrana, kronično zaprtje, nosečnost in analni spolni odnosi.« Hemoroidni venski pletež je normalen preplet žil v zadnjiku, ki kot blazina pomaga zadrževati blato, vetrove in sluz. Težave nastanejo, ko se žile zaradi pretiranega pritiska povečajo in postanejo otekle ali vnete, trdo blato pa jih lahko mehansko poškoduje, nadaljuje sogovornik: »Nabreklim žilam na predelu zadnjika pravimo tudi zlata žila. Simptomi so navadno zelo neprijetni, niso pa nevarni. Bodite pozorni na krvavenje iz analne odprtine ob odvajanju blata, kri na toaletnem papirju, občutek nepopolnega izpraznjenja črevesja, srbenje, draženje in bolečo bulico v analni odprtini ali okoli nje in bolečino med sedenjem.«

Tveganje lahko zmanjšamo

Poznamo notranje in zunanje hemoroide. Notranjih v začetni fazi ne vidimo, prav tako jih ne moremo zatipati. Nanje najpogosteje opozarja sveža krvavitev po koncu odvajanja. »Te je treba zdraviti, sicer se le povečujejo in začnejo izpadati iz danke. Zunanji hemoroidi so manjši žilni pleteži v zunanjem delu zadnjikovega kanala. Bolnik pri zapletu lahko opazi bolečo zatrdlino v ali ob zadnjiku, kar pomeni lokalno trombozo,« pojasnjuje in dodaja, da si lahko pri manjših hemoroidih pomagamo tudi sami, s tabletami, mazili ali svečkami.

»Resnejši zapleti so sicer redki. Kronična izguba krvi lahko povzroči slabokrvnost, ki se kaže z utrujenostjo, omotico, vrtoglavico, bledico kože, pospešenim srčnim utripom v mirovanju, glavobolom in zmanjšano zmogljivostjo. Če niste prepričani, ali so simptomi posledica hemoroidov, vsekakor svetujem posvet z zdravnikom. Krvavitev iz zadnjične odprtine ni normalno stanje. Čeprav so hemoroidi najpogostejši vzrok krvavitve iz zadnjika, pa med možne vzroke štejemo tudi rak debelega črevesja in vnetno črevesno bolezen,« svari prim. dr. Kocijančič.

Pri manjših hemoroidih si lahko pomagamo s tabletami, mazili ali svečkami. FOTO: Fotoduets/Getty Images
Pri manjših hemoroidih si lahko pomagamo s tabletami, mazili ali svečkami. FOTO: Fotoduets/Getty Images

»Če zdravila ne pomagajo, opravimo sklerozacijo ali ligaturo hemoroidov. Gre za postopek, pri katerem z vbrizganjem posebne raztopine sprožimo skrčenje hemoroidov in njihovo pričvrstitev na okoliško tkivo. Tudi hemoroide 2. stopnje zdravimo podobno. Lahko jih podvežemo, kar pomeni, da jih stisnemo z elastičnim obročkom in pretrgamo dotok krvi, podvezani del zato odmre in odpade. Hemoroide 3. in 4. stopnje odstranimo z operacijo, tudi ambulantno,« dodaja in poudarja, da je uspešnost zdravljenja odvisna od spremembe življenjskega sloga. Izogibati se je treba sedečemu delu, dvigovanju težkih bremen, nezdravi prehrani in čezmerni telesni teži, poudarja prim. dr. Kocijančič. »Tveganje za razvoj hemoroidov lahko zmanjšamo ali preprečimo njihovo poslabšanje. Predvsem je treba izboljšati odvajanje blata. V prehrano je treba vključiti dovolj vlaknin, ki povečajo volumen blata in ga zmehčajo, najdemo jih v otrobih, izdelkih iz polnozrnatih žit, stročnicah, drugi zelenjavi, sadju, oreščkih in semenih. Potrebno je pitje dovolj tekočine, kar preprečuje izsušenost blata. Izogibamo se pretiranemu uživanju soli, saj ta zadržuje vodo v telesu in zvišuje tlak v žilah, zato se hitreje razširijo. Pomembna je tudi telesna aktivnost, ki pomaga pospešiti gibanje črevesja, telovadba pa pomaga tudi pri izgubi telesne teže.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije