Zdravje iz skodelice

Raziskave in mednarodne študije so potrdile blagodejne učinke zelenega čaja; čreslovine v njem nas ščitijo pred različnimi obolenji.
Fotografija: Polifenoli in tanini v čaju pretvarjajo agresivne proste radikale v telesu v neškodljive. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Polifenoli in tanini v čaju pretvarjajo agresivne proste radikale v telesu v neškodljive. FOTO: Guliver/Getty Images

Japonci so že v 16. stoletju pili zeleni čaj, da bi »pozabili hrup sveta«, in še danes skodelica čaja prinaša sprostitev ljudem po vsem svetu. Zaradi polifenolov in taninov pa se v njem skriva tudi zdravilna moč.

In katere so bolezni, pri katerih se je pokazalo največje izboljšanje s skodelico čaja? Novo terapijo za bolnike z multiplo sklerozo so razvili v Berlinu, kjer so strokovnjaki dognali, da sestavine izvlečka zelenega čaja upočasnjujejo proces kroničnega vnetja centralnega živčnega sistema, ki je značilno za to avtoimunsko bolezen. Dokazali so, da EGCG, polifenol iz zelenega čaja, zavira prekomerno imunsko reakcijo in ščiti živčne celice pred propadanjem. Rezultate so za zdaj preverili na živalih, potekajo pa raziskave, ali bo zdravilo učinkovito tudi pri ljudeh in ali ga bodo dobro prenašali.

Spijte od dve do tri skodelice na dan. FOTO: Guliver/Getty Images
Spijte od dve do tri skodelice na dan. FOTO: Guliver/Getty Images

Na Japonskem je 40.000 ljudi s severovzhodnega dela otoka, kjer popijejo največ zelenega čaja, sodelovalo v longitudinalni študiji. Znanstveniki so beležili njihovo smrtnost v obdobju 18 let ter dognali, da zeleni čaj ščiti pred boleznimi srca in krvnega obtoka. Udeleženci, ki so popili najmanj pet skodelic čaja na dan, so 26 odstotkov redkeje umirali zaradi bolezni srca in obtoka kot tisti, ki čaj pijejo redko. Raziskave so razkrile, da čreslovine v zelenem čaju podobno redčijo kri kot acetil salicilna kislina. Vse to povečuje pretočnost žil ter zmanjšuje možnost infarkta in kapi.


Obstajajo tudi znaki, da EGCG zavira nastanek raka požiralnika, jeter in drugih organov in aktivira samoobrambni odziv telesa. Ameriški znanstveniki so odkrili razlog: EGCG blokira encime, ki jih rakave celice uporabljajo, da prodrejo v druge celice. Hkrati zavira encime, brez katerih celice tumorja ne morejo rasti. Vendar velja previdnost pri nosečnicah, saj omenjeno velja tudi za rast zarodka, ki ga snovi iz čaja lahko zavirajo. Zdravniki zato svetujejo, da se zelenemu čaju v nosečnosti izognete.
Pri parkinsonovi in alzheimerjevi bolezni je dragoceno odkritje, ki je za zdaj sicer preizkušeno samo na živalih, zeleni čaj naj bi blokiral gradnjo napačnih beljakovin, ki je vzrok za obolenje. Obolelim mišim so vbrizgavali EGCG ter dognali, da se beljakovine za 50 odstotkov manj nalagajo v možganih. Raziskave bodo v prihodnjih letih zajele tudi ljudi.

Pomaga pri bolezenskem vnetju sklepov

Tudi pri bolezenskem vnetju sklepov, kot je revmatoidni artritis, lahko pomaga izvleček zelenega čaja. Ameriški zdravniki so dovajali velike odmerke polifenola EGCG celicam z artritisom ter potrdili reakcijo: čaj zavira vnetje celic hrustanca. Dognanja sicer za zdaj ostajajo v laboratoriju, nadaljnje raziskave pa bodo dokazale učinek zaviranja vnetja tudi pri ljudeh.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije