UČINKI

Trije dateljni na dan za zdravo srce in dobro prebavo

Imajo številne pozitivne učinke na zdravje.
Fotografija: Dateljni so okusen in zdrav prigrizek. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Dateljni so okusen in zdrav prigrizek. FOTO: Thinkstock

Dateljni so zdravi, zato bi jih morali redno uživati. Sladki so in bogati z energijo, zato z njimi ni dobro pretiravati, a če boste vsak dan pojedli tri, se bo po približno tednu dni zgodilo tole:

Vaše kosti bodo bolj zdrave

V tem suhem sadju so bogato zastopani fosfor, kalij, kalcij in magnezij. Vsi ti krepijo kosti, skrbijo za njihovo gostoto in preprečujejo nastanek osteoporoze.

Prebava bo boljša

Za dobro delovanje prebave so vlaknine nepogrešljive, prav v dateljnih jih je veliko, zato preprečujejo zaprtje, napenjanje in skrbijo za dobro delovanje črevesja.

Lažje se boste izognili stresu

Dateljni med drugim vsebujejo vitamin B6 (piridoksin), ki v telesu spodbuja nastajanje serotonina, ta pa spodbudno vpliva na razpoloženje in noradrenalina, ki je velik zaveznik v bitki s stresom. Dokazano je, da je majhna količina vitamina B6 neposredno povezana z nastankom depresije. Več ko ga zaužijemo s hrano, boljše je naše fizično in psihično zdravje.

Polni boste energije

Zaradi vlaknin, kalija, magnezija, vitaminov in antioksidantov so dateljni popolna malica, zaradi veliko fruktoze pa zagotavljajo tudi znaten odmerek energije.

Srce vam bo hvaležno

Študije so dokazale, da dateljni zmanjšujejo količino trigliceridov v krvi, blažijo oksidativni stres v telesu in zato varujejo zdravje srca. Ob tem so bogati s kalijem, ki uravnava krvni tlak in manjša verjetnost srčne kapi in drugih srčnih bolezni.

Manjša bo verjetnost raka debelega črevesja

Ker spodbujajo prebavo in vsebujejo črevesju prijazne bakterije, manjšajo verjetnost raka debelega črevesja.

Varnejši boste pred alergijami

Dateljni med drugimi vsebujejo tudi žveplo, ki blaži odzive organizma na alergene, zato pomagajo tudi vsem, ki jih pestijo sezonske alergije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije