NEPRIJETNO

Težava, ki vse pogosteje prizadene moške

Nesposobnost zadrževanja urina je naraščajoča zdravstvena težava starejših pripadnikov močnejšega spola.
Fotografija: Težave z zadrževanjem urina naj ne bodo vir zadrege. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Težave z zadrževanjem urina naj ne bodo vir zadrege. FOTO: Thinkstock

Inkontinenca ali nesposobnost zadrževanja urina je nevšečnost, ki lahko doleti moške na vseh točkah življenja, pogosteje pa se pojavlja v kasnejšem starostnem obdobju in po nekaterih podatkih prizadene vsakega četrtega pripadnika močnejšega spola, starejšega od 70 let.

Kaj je v ozadju

Pri zdravljenju se je v prvi vrsti treba osredotočiti na zdravstvene težave, ki povečujejo tveganje za inkontinenco, kot so srčne bolezni, diabetes, okužbe in vnetja sečil ter nevrološke bolezni, je pa s spremenjenim načinom življenja mogoče zmanjšati tveganje za sam pojav. Na prvem mestu gre omeniti zmanjšan vnos kofeina, nadzorovanje telesne teže, prenehanje kajenja in redno telesno aktivnost.

Ni sramota

Posamezniki običajno poskušajo živeti z inkontinenco in ne poiščejo pomoči pri zdravniku, saj jim je o njej neprijetno govoriti ter menijo, da gre za običajno posledico staranja. Dejstvo pa je, da jo je v večini primerov lahko nadzorovati, in če je zdravljenje pravočasno, tudi odpraviti.

Nadzor in preventiva

Mehur je mogoče nadzorovati ob pomoči preprostega postopka: redno mokrenje na dve uri do tri, saj se ga s tem ohranja relativno praznega. Izogibati se je treba pijačam, ki razdražijo mehur, denimo tistim, ki vsebujejo kofein. Eden od načinov preprečevanja in obvladovanja inkontinence je pitje primerne količine vode, kar pomeni od šest do osem kozarcev dnevno. Zadostna količina vode preprečuje preveliko koncentracijo urina in s tem omogoča lažje nadzorovanje mehurja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije