POZOR

Štiri pijače, ki večajo verjetnost raka

Z nekaterimi napitki, ki jih uživate vsak dan, ogrožate svoje zdravje.
Fotografija: Sladke pijače večajo verjetnost raka dojke in debelega črevesa.  FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Sladke pijače večajo verjetnost raka dojke in debelega črevesa.  FOTO: Thinkstock

Nekatere vsakodnevne navade slabo vplivajo na zdravje in večajo verjetnost rakavih obolenj. Med njimi je uživanje nekaterih pijač. Katere so najnevarnejše?

Alkoholne pijače

Obstaja veliko dokazov, da pretiravanje z alkoholom škoduje zdravju. Ključna sestavina alkoholnih pijač je etanol, ki nastane s fermentacijo sladkorja in draži telesna tkiva, kar vodi v poškodbe DNK. Znanstveniki so dokazali, da prevelika količina alkoholnih pijač veča verjetnost nastanka več oblik raka, med drugim raka grla, jeter, dojk in debelega črevesja.

Sladke pijače

Sladkor je povezan z več oblikami raka, obstajajo tudi dokazi, da maligni tumorji pod njegovim vplivom hitreje rastejo. Nedavno končana študija, ki je v ZDA trajala 34 let in v kateri je sodelovalo 118.000 žensk je pokazala, da je pri tistih, ki uživajo veliko sladkih pijač, večja verjetnost prezgodnje smrti zaradi raka dojke in debelega črevesa.

Vroči napitki

Uživanje vročih napitkov povečuje verjetnost raka na požiralniku. Kot so dokazali iranski strokovnjaki, je pri ljudeh, ki vsak dan popijejo dve skodelici res vročega napitka, naj bo kave, kakava ali čaja, dvakrat več raka na tem organu v primerjavi z onimi, ki počakajo, da se vsebina skodelice nekoliko ohladi.

Kava?

Študija, ki preučuje vpliv kave na zdravje kadilcev, je še v teku, v njej sodeluje več kot milijon prostovoljcev, sedanjih in bivših kadilcev, preliminarni rezultati pa nakazujejo, da je pri kadilcih ali bivših kadilcih, ki na dan popijejo več kot štiri skodelice kave, večja verjetnost raka pljuč. Med praženjem kave se namreč sprošča akrilamid, ki je v preveliki količini škodljiv, ni pa nevaren v manjših odmerkih.

​Res pa je, da je kava v zmernih količinah zdrava. Nemški strokovnjaki so nedavno ugotovili, da med drugim pozitivno vpliva na celice v krvnih žilah in ohranja zdravo srce. Kot so zapisali, so štiri skodelice kave idealna količina za ohranjanje zdravja srca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije