TISTI DNEVI

Se je varno kopati med menstruacijo?

Če boste pozorni na nekaj malenkosti, s kopanjem med menstruacijo ne boste škodovali zdravju.
Fotografija: Ni razloga, da v tistih dneh ne bi uživali v osvežujoči vodi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Ni razloga, da v tistih dneh ne bi uživali v osvežujoči vodi. FOTO: Thinkstock

Začne se dopust in ravno tedaj nastopi menstruacija. V mnoge vsajen strah pred kopanjem v tistih dneh je povsem odveč, treba pa je namenjati pozornost nekaterim stvarem, na katere opozarja ginekologinja Ulla Marton.

Ne prehladna voda in tampon

Voda ne sme biti prehladna in uporabite tampon. Tega po vsakem kopanju zamenjajte in mokre kopalne nadomestiti s suhimi.

»Ženskam z obilnimi menstruacijami svetujem, naj s kopanjem počakajo, da se krvavitev malo umiri. Vendar zgolj zato, ker je ob obilnejših krvavitvah stalno prisoten strah o dokazih na kopalkah in zato niso sproščene. Sicer pa zdravstvenih razlogov, da se v tistih dneh ne bi kopale, ni,« meni ginekologinja.

Vpliv sonca

Sončenje samo po sebi ne vpliva na trajanje krvavitve in ne na količino menstrualne krvi, seveda pa ne glede na cikel ne pozabite na zaščito pred sončnimi žarki.

Zakaj na počitnicah menstruacija velikokrat izostane

Sprememba okolja, dnevnega ritma, prehrane in spalne rutine vplivajo na menstrualni cikel in mesečna krvavitev zato lahko tudi izostane. Zaskrbljenost je odveč, saj se menstruacija običajno pojavi takoj, ko se zadeve po vrnitvi domov znova normalizirajo.

Ublažite simptome predmenstrualnega sindroma

Ta lahko še kako zagreni dopustovanje. Veliko manj bo izrazit, če se boste na počitnicah res sprostili, se izogibali kofeinu, mleku, alkoholu, gaziranim pijačam, če boste veliko časa preživeli na dnevni svetlobi, poskrbeli, da boste na dan zaužili vsaj 500 miligramov kalcija ter od 100 do 150 gramov magnezija, in tako omilili krče. Priporočljivo je prehrani dodati 50 miligramov vitamina E ter povečati vnos omega tri maščob iz mastnih rib ali lanenih semen. Prav povečan vnos omenjenih maščob znatno ublaži intenzivnost predmenstrualnega sindroma.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije