SLADILO

Pet dejstev o steviji

Stevija je zdravo nadomestilo za sladkor, od kod pa izvira in kako jo uporabljati?
Fotografija: Stevija je bolj zdrava od sladkorja, a tudi z njo ni dobro pretiravati. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Stevija je bolj zdrava od sladkorja, a tudi z njo ni dobro pretiravati. FOTO: Thinkstock

Stevija postaja vse bolj priljubljen nadomestek sladkorja. Pa je resnično bolj zdrava od običajnega in kako jo je mogoče uporabljati?

Je povsem naravno sladilo?

Gre za sladilo, pridobljeno iz istoimenske rastline, ki uspeva tudi pri nas. A iz nje izdelanemu prahu, ki je na voljo v trgovinah, so med predelavo lahko dodane različne snovi, tudi aluminij, ki preprečuje obarvanje, zato končni izdelek zato ni vedno povsem naraven.

Katere so njene prednosti?

Rastlina je 300-krat slajša od sladkorja in praktično nima kalorij. Torej ne redi, prav tako ne povzroča kariesa in ne vpliva na krvni sladkor, zato je primerna tudi za sladkorne bolnike.

Je zdrava?

V zmerni količini na zdravje ne vpliva negativno, vendar na dan ne bi smeli zaužiti več kot štiri miligrame stevije na kilogram telesne mase. Gre za priporočilo iz previdnost, saj so nekatere raziskave na živalih pokazale, da ima stevija v prevelikih odmerkih tudi negativne učinke na zdravje.

Je stevija recept za vitkost?

V vsakem primeru pomaga pri zmanjševanju količine zaužitih kalorij, a izdelki iz stevije, ki so na voljo v trgovinah, niso garancija za vitko postavo, saj so jim je večkrat dodani tudi sladkor in nezdrave maščobe. Poleg tega lahko stevija kakor umetna sladila spodbudi željo po pravem sladkorju.

Jo je mogoče uporabljati pri peki slaščic?

Stevija je v domači uporabi odlična za sladkanje čajev in kave, pri peki biskvita pa se rado zatakne. Njen okus spominja na okus sladke koreninice in ne ustreza vsem, testu ne daja volumna in ne zagotavlja mehkobe, zato je sladkor namesto s stevijo boljše nadomestiti z medom ali mletimi orehi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije