Ni le orožje proti prehladu

Vitamin C je nujen za vsakogar, večje potrebe po njem pa imajo predvsem kadilci, nosečnice in športniki.
Fotografija: Podpira številne funkcije v telesu. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Podpira številne funkcije v telesu. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

V obdobju prehladov in gripe je vitamin C nedvomno najbolj opevan dodatek k prehrani, saj nam lahko občutno okrepi odpornost in pomaga v boju z nadležnimi virusi. A če želimo dodobra izkoristiti njegove številne dobrodejne učinke, je izjemnega pomena ustrezno ravnanje z dragocenimi živili, saj spada veliki C med manj obstojne vitamine.

Kot pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko, je C-vitamin nadvse občutljiv za zunanje dejavnike, ki lahko vplivajo na njegovo količino in delovanje. Ne mara predvsem čezmerne toplotne obdelave, ki lahko zapravi tudi polovico prvotne vsebnosti vitamina, kuhanje v vodi pa celo več, zato je uživanje kar največ (lokalno pridelanega in ustrezno shranjenega) surovega sadja in zelenjave najbolj smiselno. Tudi rezanje, lupljenje in drugi mehanski posegi so lahko škodljivi, zato je najbolje sadeže in plodove rezati na večje kose in tik pred uporabo oziroma uživanjem. Tudi mletje in pasiranje za pripravo kaš in sokov zmanjšujejo učinkovitost, zato jih zaužijemo takoj po pripravi.

Številni dobrodejni učinki

Vitamin C je nujen za vsakogar, večje potrebe po njem pa imajo predvsem kadilci, nosečnice in športniki. Telo ga ne proizvaja samo, zato mu ga moramo nenehno zagotavljati z ustreznim jedilnikom. Pa ne le zato, da bomo v zimskih mesecih, ko nadlog in viroz ne primanjkuje, ostali zdravi, vitamin C se ponaša s številnimi dobrodejnimi učinki in pomembnimi funkcijami, med katerimi
Zadostne količine vitamina C telesu zagotavljamo z ustreznimi živili.
Zadostne količine vitamina C telesu zagotavljamo z ustreznimi živili.
so izboljšanje absorpcije železa v prebavnem traktu, zaščita pred prostimi radikali v organizmu, zmanjšanje oksidativnih poškodb DNK in zmanjšanje oksidacije holesterola​ LDL, navajajo na Inštitutu za nutricionistiko. Vitamin C deluje tudi kot antioksidant, samostojno in v kombinaciji z vitaminom E, ter tako naše telo ščiti pred prostimi radikali. Pomemben je tudi za sintezo kolagena in za normalno delovanje dlesni, ožilja, kože, zob in kosti. Potreben je za normalno delovanje možganov in živčevja, odpravlja utrujenost in izčrpanost, zato si pogosto privoščimo živila, ki so bogata s tem vitaminom, kot so črni ribez, kivi, jagode, limone, pomaranče, peteršilj, paprika, brstični ohrovt, cvetača, špinača, zelje, česen, brokoli, paradižnik, korenje in krompir. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije