ZA ZDRAVJE

Jajčevec niža holesterol, krepi kosti

Spodbujajo prebavo in delovanje jeter, preprečujejo bolezni srca in ožilja; ker so hranila, tudi vitamin C, v lupini, jih ne lupimo.
Fotografija: FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
FOTO: Guliver/Getty Images

Jajčevec, ki mu rečemo tudi melancan, ne spada med najbolj priljubljeno zelenjavo. Zanimiva rastlina izvira v Indiji, kjer jo uporabljajo že 3000 let, od tam so jo zanesli na Kitajsko in Japonsko, v 14. stoletju pa so jo začeli pridelovati tudi na jugu Evrope.

V veganskih kuhinjah je zamenjava za meso. FOTO: Guliver/Getty Images
V veganskih kuhinjah je zamenjava za meso. FOTO: Guliver/Getty Images
Ljubitelji po svetu jih pogosto jedo, v veganskih kuhinjah so zamenjava za meso, saj so dober vir beljakovin, ljudsko zdravilstvo pa jih priporoča tudi v zdravilne namene. Po tradicionalni kitajski medicini je jajčevec izvrsten za zdravljenje gastritisa, bolečine v kosteh, revme, tudi pri raku ga priporoča, v Nigeriji velja za zdravilo proti išiasu, mišičnim krčem in hemoroidom.

Jajčevec je dober vir vitaminov K, C, A, B1, B3, B6 in B9, mineralov kalija, kalcija, fosforja, bakra, magnezija. Bogat je z vlakninami, ki imajo več koristi za organizem oziroma zdravje, spodbujajo denimo prebavo in nižajo slabi holesterol (LDL) ter obenem dvigajo dobrega (HDL).

Pozornost znanstvenikov je pritegnil nasunin, ki je v lupini (jajčevcev zato ne lupimo), plodu daje značilno vijolično barvo in deluje močno antioksidativno. Ta snov je, kažejo nekatere raziskave, odgovorna za vezavo holesterola v krvi in s tem zmanjšanje njegove koncentracije v krvi. Ali drugače: prav ta snov naj bi pomagala preprečevati nastanek slabega holesterola. Na ta način jajčevci lahko pomagajo pri zmanjšanju tveganja za bolezni srca in ožilja in zmanjšajo nekatere škodljive posledice mastne hrane. Poleg tega, pravijo raziskovalci, naj bi imel​ nasunin pomembno vlogo pri preprečevanju raka.


Jajčevci vsebujejo tudi karotenoide, ki blagodejno vplivajo na zdravje oči. Sok iz njih spodbuja izločanje urina, je tudi pomoč pri slabokrvnosti. Ker vsebujejo malo kalorij in nič maščob, so super živilo za tiste, ki bi radi izgubili kak kilogram. Ljudsko zdravilstvo jih priporoča kot odlično pomoč pri uravnavanju diabetesa, uživanje jajčevca pa naj bi varovalo tudi pred virusnimi okužbami.

Jajčevci naj bi varovali imunski sistem in izboljševali cirkulacijo, grenčine pospešujejo izločanje žolča in lahko spodbujajo delovanje jeter. Poleg tega naj bi, kot kažejo neke raziskave, blažili simptome osteoporoze, krepili kosti in večali gostoto kostnega tkiva. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije